El Partit Popular respirava alleujat, tot i que sense ànim de celebració, després de conèixer el CIS de gener, on Ciutadans li retalla una lleugera distància, en paral·lel que el PP cau, però resisteix a la primera plaça. "Aquest partit no viu de les enquestes, altres sí. I prenen decisions segons els sondejos", disparava el coordinador general Fernando Martínez Maíllo, qui utilitzava el baròmetre estatal per esbossar un reguitzell de crítiques a certs canvis de posicionament de la formació taronja al Congrés, acusant-ne el "populisme" en relació amb certes polítiques. 

"Uns estan més contents en funció de si escalen un lloc o no. Com en totes les enquestes, no hi ha motiu per preocupar-se, ni llançar coets en l'aire", responia Maíllo. El popular intentava treure ferro a l'aparent puixança de Cs, insistint que seguien sent "el partit més votat pels espanyols" i que tot i "no conformar-se", era la valoració "d'un CIS concret i determinat", indicava. L'horitzó, segons va exposar, eren els comicis del 2020 i el vot dels ciutadans, de manera que els caldria "millorar" en la tasca del govern espanyol, alhora que assolir l'aprovació dels pressupostos del 2018.

El fet és que les crítiques al partit d'Albert Rivera eren moltes i variades. Com va avançar aquest diari, la polèmica per la presó permanent revisable és el darrer front on el PP s'ha sentit envaït per Cs. "Intenten enganyar l'opinió pública. Si han canviat de parer que ho diguin", exposava Maíllo sobre que Rivera hagués pactat amb el PSOE la seva derogació el 2016 i ara proposés l'enduriment per accedir al tercer grau. Aquí, el popular carregava que ells no eren una "arlequí" i recordava l'abstenció de Cs quan el PNB va proposar derogar la mesura via proposició de llei.

En aquest estat de coses, el segon front era Catalunya. El PP instava un altre cop Inés Arrimadas a prendre la iniciativa política, "arriscar-se a presentar-se a la investidura" i a deixar de fer "l'estàtua de sal". L'acritud es feia evident quan l'instava a convertir "el vot útil en una victòria útil", després de la sagnia de vots que va provocar al PP. "Pels propis constitucionalistes que l'han votat. Cada dia ho veuen amb més preocupació. Cada dia que passa és una victòria inútil", denunciava Maíllo. Fonts del partit insistien que era una fórmula per fer córrer els terminis de la investidura.

Davant d'aquest escenari, l'estocada dels populars era definitiva quant a les informacions sobre que Rivera estaria intentant fitxar quadres territorials del partit de Mariano Rajoy. "Allò que sí que li puc assegurar és que el PP no n'agafarà cap de Cs. Com de malament han d'estar alguns per buscar una altra gent. De fet, pensava que el seu procés de selecció era basat en primàries. En això també han canviat", ironitzava. Fonts del partit recorden que el PP començarà a proposar una bona part de candidats abans de l'estiu per a les autonòmiques i locals del 2019.

Investidura simbòlica de Puigdemont: "No és seriós"

En la batalla pel vot de dretes, el dirigent de la formació popular també va dedicar uns minuts de la roda de premsa a treure pit de l'aplicació del 155, després que al cap de setmana Rivera els exigís més duresa davant el nacionalisme. "Precisament és aquest govern el qui ha impedit que Puigdemont no pugui ser president de la Generalitat", deia Maíllo. Aquest exigia "respecte als ciutadans", davant la hipòtesi d'una investidura simbòlica, i fonts de la direcció consideraven que no "era viable ni seriós" que això passés, sense aclarir com impedir-ho.