La candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el de Ciutadans, Ignacio Aguado, firmaran aquest dilluns un acord de govern que no inclou Vox, segons han informat fonts de la formació taronja.

Els equips negociadors de PP i Ciutadans es reuniran aquest dilluns en l'Assemblea de Madrid per subscriure l'acord en el qual no hi haurà Vox, malgrat que els vots d'aquesta formació són imprescindibles perquè tiri endavant una investidura al bloc de la dreta.

La presidenta de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocio Monasterio, s'ha mostrat ofesa després de la decisió del PP. Segons ha explicat en un tuit, havia acordat amb Ayuso revisar avui un document, que no ha arribat a lliurar-li.

Els equips de negociació d'ambdós partits porten més de tres setmanes de contactes i reunions per perfilar el contingut del pacte. Les principals desavinences no han estat en el programa, sinó en l'estructura de l'Executiu.

Díaz Ayuso dona temps fins demà a Vox per el "sí" a la investidura

Ayuso ha donat a Vox un termini fins dema dimarts a les 12.00 hores per a donar-li un "sí" a la seva investidura com a presidenta regional. En una entrevista amb esRadio, Díaz Ayuso ha precisat que el PP i Ciutadans han aconseguit un acord que recull "moltes de les propostes de Vox".

Les mesures es resumeixen en la llibertat educativa, les rebaixes d'impostos, la revisió "exhaustiva" de totes les subvencions que hi ha en la Comunitat de Madrid, la reducció a la meitat de les llistes d'espera en sanitat, reforçar l'atenció primària o promoure la innovació i fer front al repte digital. "Són perfectament compartibles (les mesures) pels votants dels tres partits", ha assenyalat la candidata del PP.

Díaz Ayuso ha insistit que "totes les propostes" que li ha traslladat Vox estan en l'acord amb Ciutadans i que s'ha encarregat personalment que aquestes competències recaiguessin en el PP.

"Vox no té motius, ara mateix, a Madrid per a dir-me 'no' a aquesta investidura i a mi m'agradaria i li emplaço demà fins a les dotze del matí per a donar-nos un 'sí' i, després, ja en el debat d'investidura, mostrar totes les discrepàncies que vulguin i, per descomptat, tenen tota una legislatura per davant per a fer una oposició", ha destacat.

La suma de PP i Ciutadans aconsegueix 56 escons, a onze de la majoria, per la qual cosa és necessari que Vox decideixi què fer. També necessaris els seus vots en la investidura, així com el seu vistiplau a un govern de centre dreta.

El partit de Monasterio ja ha avisat que no donarà el seu suport "gratis" i exigeix que les tres formacions firmin obertament un "programa únic comú", que reculli algunes de les seves peticions com a baixada d'impostos, compliment de la legalitat en matèria d'immigració i llibertat educativa.

Ciutadans, per la seva part, insisteix que no negociarà amb Vox però sí que està disposat a asseure's amb ells per explicar-li l'acord al qual ha arribat amb els 'populars'. No tindria problema en què estigui partit se sumés a posteriori al pacte tancat.