"Si Grau ha fet quelcom, que pagui ja i ràpid". Amb aquesta contundència ha parlat el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado sobre la detenció aquest matí de l'ex vicealcalde de València, Alfonso Grau. Després de l'executiva nacional del PP, Casado ha volgut desmarcar el partit dels casos particulars. "Si hi ha algun imputat, és aquesta persona qui ha de rendir comptes". Segons el popular, la corrupció "no va en consonància amb els valors del PP, que són la transparència i la voluntat de servei a Espanya", ha dit.

La mateixa contundència han demanat altres dirigents del PP, com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes o Andrea Levy. Ambdues apel·laven a la "tolerància zero" i que "no hi hagi impunitat", alhora que el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo titllava de "xacra" la corrupció. "Trenca la cohesió social i genera desconfiança", ha dit Margallo. "Per aquest motiu, he proposat la creació d'un comitè de savis estrangers i d'aquí que elaborin un llibre blanc de bones pràctiques i mesures per lluitar-hi", ha afegit el ministre.

635917470768163551w

Cifuentes hauria proposat també l'elaboració d'un codi ètic que sigui signat per tots els membres del PP. Així mateix, insta a la dimissió i que "paguin" les persones que duguin a terme aquest tipus d'accions fraudulentes, en tant "que la majoria de membres del partit som gent honrada". Per la seva banda, el candidat del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, creu que la detenció de Grau "és una situació desagradable i espero que es resolgui aviat".

Sobre Rita Barberà, a Casado li semblaria "positiu que Rita Barberà faci una passa al costat i no presidís la Comissió Constitucional del Senat". "No poso la mà al foc per ningú", ha expressat, alhora que s'ha mostrat indignat per haver de defensar el partit de les accions "d'algú que no compareix davant dels mitjans". Per la seva banda, Mariano Rajoy ja havia adreçat al matí un missatge de serenitat als seus barons, perquè no caiguin en la "histèria".

"Banda organitzada"

"No m'esperava les declaracions d'Albert Rivera, voldrà dir que som un grup organitzat i ben organitzat". Així respon Casado a les paraules del president de C's, qui ha dit aquest matí que "un pot tenir un cas de corrupció, no una banda organitzada". Casado s'ha defensat retraient que "és possible que nosaltres tinguem el focus més a sobre". Segons el popular, "alguns ho utilitzen per justificar allò injustificable". Segons ell, que el PSOE no triï si vol pactar amb C's o Podemos, i "maregi la perdiu".