El Partit Popular veu els catalans dividits entre independentistes i assenyats, com si de dues categories oposades i excloents es tractés. El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha fet una crida a imitar el tradicional "seny català, sentidiño en gallec, sentido común en castellà" durant la presentació de la ponència Econòmica i d'Administració Territorial al seu 18è conclave. Era la forma de criticar el sobiranisme i recordar que els populars busquen "un únic projecte sòlid per a tots els espanyols".

"No podem ser l'Espanya invertebrada d'Ortega y Gasset. Hem de reforçar la columna del nostre país. Espanya no és el puzzle de les necessitats autonòmiques de 17 comunitats, sinó de 47 milions d’espanyols que han de tenir les necessitats garantides. Tampoc és l'ànim fictici i sobreactuat d'algun dirigent imposant quelcom irreal a la resta", ha indicat en una al·lusió al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Ho ha dit sota l'atenta mirada de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que fa dies que ha començat a abandonar els intents de trobar-se amb el Govern català. La darrera indirecta va ser visitar les obres del Prat i no avisar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Fonts de la vicepresidència espanyola van dir a El Nacional que el conseller tampoc no els havia avisat en ocasió de la taula del Corredor Mediterrani celebrada el mateix dia, i es queixaven que totes dues infraestructures "les paga l'Estat". Les mateixes fonts indiquen que volen continuar el diàleg "amb la societat civil". 

Per primera vegada els 'genovesos' inclouen explícitament al text de la ponència la prohibició d'un referèndum. Ho ha recordat el representant del PP català i senador, Xavier García-Albiol, "orgullós de ser català i espanyol", quan ha pujat al faristol per avisar que "no se celebraria". Les seves paraules anaven acompanyades d'un fons amb la Sagrada Família i la ciutat de Barcelona. S'ha fet notar el canvi perquè al llarg de divendres el fons havia consistit en un mar en calma amb barquetes de pescador. 

Les crítiques velades a la Generalitat han continuat amb un tema sensible per al PP com és el finançament. Divendres es va constituir el grup d'experts entre comunitats autònomes, municipis i Estat per a la negociació del nou model, que Mariano Rajoy es va comprometre, durant la cimera de presidents autonòmics, a tenir enllestit abans que acabi l'any. Catalunya encara no ha enviat el seu expert perquè no hi vol participar. El seu full de ruta és el referèndum, o en tot cas, el compliment dels 46 punts que Puigdemont va remetre a Rajoy l'any anterior. 

La possibilitat oferida pel vicepresident Oriol Junqueras tampoc no ha prosperat. Junqueras va retornar la missiva del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè enviés un expert a la comissió del finançament, demanant-li un tracte bilateral. Però Feijóo ha assegurat que el finançament "mai més seria cosa de dos", sinó del conjunt de les comunitats, perquè es vol impulsar una inversió en infraestructures. La crítica és als catalans i a l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, qui va viure una autèntica odissea quan el 2010 va renegociar l'assumpte amb els presidents.

La qüestió econòmica és tan important per al PP que forma part del model territorial gairebé de manera indissociable. Feijóo ha indicat que l'executiu havia retornat la sobirania política a Espanya com a conseqüència de la sortida de la crisi. "Per això defensem l’estabilitat pressupostària. No podem avançar intentant que siguin els veïns els qui tapin els nostres forats. No podem seguir gastant sense tenir en compte els nostres ingressos", ha tancat.