El Partit Popular ha presentat una proposició no de llei al Congrés en què proposa que els grups parlamentaris assoleixin un "pacte per la unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució" i que la Cambra es pronunciï en contra de "qualsevol intent de referèndum de secessió".

En el text, registrat el passat 16 de setembre i que ha coincidit en el temps amb la compareixença del portaveu de PDC, Francesc Homs, davant el Tribunal Suprem per la consulta del 9-N, el PP demana que el Congrés manifesti també la seva defensa de la unitat d'Espanya "com a nació de ciutadans lliures i iguals".

Indissoluble unitat de la nació espanyola

En la seva proposta els populars subratllen que la "indissoluble unitat de la nació espanyola" i el reconeixement de les nacionalitats i regions ha estat una de les "pedres angulars de l'èxit" de la Constitució espanyola "que des del 1978 ha garantit el nostre període de millor convivència" i "l'etapa més important de desenvolupament" de la història.

A més, es veu la unitat com a un pilar "que alguns qüestionen ara, des de l'incompliment de la llei, la ruptura amb el nostre model constitucional i la negació de la inqüestionable realitat d'Espanya com a nació de ciutadans lliures i iguals", en clara al·lusió al procés sobiranista català.

Davant d’això –afegeix el PP–, el Govern espanyol ha reiterat el seu compromís i la seva convicció en la defensa de l'ordre constitucional i la legalitat vigent, com a fonament dels drets i llibertats de tots els espanyols.

Un compromís que, pels populars, també hauria de ser compartit pel conjunt de les forces polítiques que defensen l'Estat de dret i el marc de convivència "per damunt de les distàncies ideològiques" i "pensant en l'interès general de tots els espanyols".

Ja es va discutir la passada legislatura

La unitat d’Espanya ja va ser tocada en la passada -i fallida- legislatura, ja que va centrar el primer ple, que va tenir lloc a mitjans de març. En aquella ocasió es van aprovar dues proposicions no de llei presentades pel PP i Ciudadanos sobre el mateix tema, que van comptar amb els vots a favor del PSOE, malgrat que els tres grups no van ser capaços de consensuar una única proposta sobre la unitat d’Espanya.