El PP ha demanat la compareixença al Congrés de la ministra de Drets Socials i de l'Agenda 2030, Ione Belarra, perquè expliqui l'abast de les seves declaracions d'aquesta setmana en les quals desitjava el retorn de l'exili del president Carles Puigdemont, i apuntava que el govern espanyol no l'hauria de detenir.

En una entrevista a RAC 1, la candidata a succeir Pablo Iglesias al capdavant d'Unidas Podemos va defensar tant el retorn de Puigdemont com el dels seus consellers Clara Ponsatí i Toni Comín, perquè això suposaria, segons ella, acabar amb la judicialització: "Que ells puguin tornar és normal, no és normal que no estiguin a Espanya", va afirmar.

El PP ha registrat un escrit al Congrés demanant la compareixença de Belarra davant la Comissió de Drets Socials per saber si "el retorn del pròfug Puigdemont" (sic) i dels seus consellers s'incorporarà a la llista d'objectius d'Espanya per a l'Agenda 2030 de Nacions Unides, el seguiment dels quals tutela el Ministeri.

El posicionament de Belarra ha causat tensió dins del govern espanyol, i el PSOE hi ha llançat els seus ministres en contra. La portaveu de govern, la socialista María Jesús Montero, s'ha desmarcat de les declaracions i ha assegurat que "l'interès de l'executiu és que Puigdemont pugui ser portat a Espanya i pugui ser jutjat, com ha dit sempre".

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) i secretari d'Organització de PSOE, José Luis Ábalos, ha assenyalat que no creu que sigui convenient "barrejar unes figures amb altres en l'assumpte dels indults" als presos polítics catalans, perquè "no tenen res a veure", en referència al president Puigdemont.

 "En uns casos estem parlant de persones que no van fugir de la justícia, van assumir els seus actes i han complert una bona part de la seva condemna, mentre que Carles Puigdemont és un fugit de la Justícia [espanyola] que està fora d'Espanya", ha assenyalat Ábalos discrepant frontalment de Ione Belarra.

A més, en una visita a la capital del Bierzo per inaugurar una obra de rehabilitació al Castell dels Templaris, el ministre de Transports ha precisat a preguntes dels periodistes que la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat "ha de ser entre governs", sense que hi participin representants dels partits polítics, aliens a l'executiu. Amb aquesta fórmula no hi podrien ser ni Puigdemont ni el líder d'ERC, Oriol Junqueras.