Una guia actualitzada sobre com intentar evitar aplicar la llei d'amnistia ha causat enrenou i disputes en una mena de xat del correu corporatiu que fa servir la judicatura espanyola. Segons ha pogut saber el diari Ara, una associació de jutges ha compartit en aquest xat una guia perquè els magistrats sàpiguen com poden evitar aplicar la llei quan arribi el moment i es recomanen accions com "elevar l'amnistia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea o al Tribunal Constitucional". El missatge ha agradat al sector conservador dels jutges, però no als més progressistes, fet que ha desencadenat una allau de retrets entre uns i altres, tots s'acusen de "polititzar la justícia".

Aquest xat a gran escala al correu corporatiu del Consell General del Poder Judicial va començar a activar-se fa més d'una dècada, el 2008. De fet, algunes fonts reconeixen al diari que durant els anys del procés el clima era encara més tens que ara.

Una amnistia "feta a mida d'un covard"

Entre els missatges que han enviat els conservadors, es parla del president a l'exili, Carles Puigdemont, com un "covard" i asseguren que l'amnistia se li ha fet a mida. Per la seva banda, els més progressistes es refereixen a aquesta guia per driblar l'aplicació de la llei com un "pamflet" i n'acusen els promotors d'interferir en la tasca dels jutges i d'"actuar políticament". Segons el diari citat, per exemple, un jutge de primera instància d'Oriola considera que la llei d'amnistia és "parcial": "Aquesta llei no té com a finalitat la convivència i la concòrdia; és només per mantenir una persona en el poder".

Un jutge de Cadis és el que parla d'un "covard": "Abans, indultar era un atemptat i ara indultar polítics, eliminar delictes i rebaixar penes per a ells i els seus sequaços, i fer una amnistia a mida d'un covard és la mar de democràtic, sota unes justificacions que tots sabem que són mentides, dites a més pels mateixos que ens insulten i ataquen". Per la seva banda, una jutgessa de Còrdova està convençuda que "l'opinió farà escarni públic dels jutges que apliquin correctament la llei": "Penso estar al costat dels meus companys quan els linxin com a gossos per complir la seva funció i fer la seva feina, encara que estic segura que altres s’amagaran darrere la fal·làcia argumental de no posar-nos en assumptes polítics. Bona sort, ens en caldrà".

"Suposada apolicitat"

Els jutges progressistes també hi diuen la seva i denuncien una falsa "apolicitat" dels conservadors, com fa un jutge de Gijón: "A mi, opinions sobre el fons al marge, el que em sorprèn és que es facin aquestes propostes i, alhora, es pretengui actuar des d’una suposada apoliticitat. Sort que els activistes eren altres". En la mateixa línia s'expressa una jutgessa de Valladolid: "Estaria molt bé que deixessin d'intoxicar i de posar-nos a tots els jutges en un lloc on no hem de ser, que és mantenint posicions polítiques. Quan t'arribi un assumpte, planteja les qüestions d’inconstitucionalitat que et sembli, però, de moment, gràcies per deixar-nos amb la nostra funció de jutjar i fer executar el que es jutja".