L'entrevista de TVE a Arnaldo Otegi la nit abans ha estat l'excusa perfecta perquè la dreta polititzi l'acte d'homenatge a les víctimes del terrorisme al Congrés dels Diputats. Començant pel discurs de la mateixa Marimar Blanco, presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme i diputada del PP, que no ha dubtat a denunciar l'entrevista o l'entrada d'EH Bildu a la Mesa del Parlament de Navarra. L'esquerra abertzale, que ha assistit a l'acte, no ha volgut entrar en aquest joc i se n'ha desentès.

En el seu discurs institucional davant l'hemicicle de la cambra baixa, Marimar Blanco ha avisat que “no tots els partits mereixen igual consideració”, perquè EH Bildu “manté una trajectòria tacada de sang”. En aquest sentit, ha denunciat que “RTVE brindi els seus micròfons en prime time a un terrorista que no ha mostrat penediment del seu passat”. De la mateixa manera, amb la vista posada a Navarra, ha reclamat que “s’impedeixi la formació de governs que actuen com si ETA mai no hagués existit”.

A l'acte d'homenatge al Congrés hi han assistit representants de gairebé totes les formacions polítiques, excepte Vox, que se n'ha autoexclòs, i JxCat, perquè tenien reunions a la presó de Lledoners. Ni ERC, ni Unidas Podemos, ni el PNB han aplaudit el discurs de la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme. Segons Ciutadans, tampoc no ho han fet diputats socialistes.

Arrimadas: "Entrevista infame"

En una roda de premsa posterior, la portaveu de Cs, Inés Arrimadas, ha denunciat justament que “els socis de Sánchez ni tan sols han aplaudit la intervenció de Blanco”, fet que ha considerat “una indecència”. També s’ha referit a l’entrevista “infame” a Arnaldo Otegi, una “humiliació a les víctimes” i una “infàmia”. Ha criticat que “amb diners públics es blanquegi” la figura del coordinador d’EH Bildu. “TVE lamentablement està seguint els pitjors passos de TV3”, ha conclòs.

Vox es querella contra Zapatero

Una hora abans de l'acte, Vox ha anunciat la seva pròpia autoexclusió de l'homenatge, que també han considerat un "blanqueig", sobretot per la presència d'EH Bildu. Això sí, el partit d'extrema dreta, com ha anunciat Santiago Abascal, ha registrat davant l'Audiència Nacional una querella criminal contra l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero per "col·laboració amb organització terrorista". Acusen l'exdirigent socialista de “col·laboració amb organització terrorista, revelació de secrets i omissió del deure de perseguir delictes”.

Bildu assisteix a l'acte

EH Bildu ha estat present en l’acte, tot i que només en el minut de silenci, i no en el discurs de Marimar Blanco. Un parlament que, a la sortida de l’acte, el diputat abertzale Jon Iñarritu no ha volgut valorar “per una qüestió de respecte” i per no generar més polèmica. El parlamentari basc ha defensat que “l’important és que les víctimes siguin les protagonistes avui”, i ha traslladat “reconeixement, suport i solidaritat a les víctimes del terrorisme i de totes les violències”.