La reunió organitzada pel PP amb Ciutadans i dues de les associacions de víctimes d’ETA ha acabat amb durs retrets al PSC per la seva absència.

“Lamentem l’absència del PSC. Avui haurien d’haver estat del costat de les víctimes”, ha dit el president del grup parlamentari del PP, Xavier Garcia Albiol. Més dura ha estat Maria del Mar Blanco, presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, que ha recordat l’assassinat del seu germà i ha descrit Arnaldo Otegi com “aquell pel qui el dia de l’assassinat del meu germà era un dia més a la platja de Zarautz”.

Blanco ha carregat contra els socialistes: “He trobat a faltar la resta de grups parlamentaris, sobretot els socialistes, que durant anys han patit el flagell del terrorisme. Ens han dit que no volien participar en un acte electoralista. Jo els dic que aquest és un acte de dignitat, homenatge i record a totes les víctimes. També als qui han donat la vida per defensar la democràcia i institucions com aquestes que avui reben persones com Otegi”.   

El PSC, que tampoc ha participat de la comissió d’Exteriors on ha estat convidat Otegi, ja va expressar el seu rebuig a la invitació al líder de Sortu, afirmant que no participaria de cap acte del líder abertzale. I també es va desmarcar de la reunió amb les víctimes.  

Negociacions a última hora

Malgrat la unitat PP-C’s exhibida avui al Parlament, la fotografia final ha estat fruit d’una negociació a última hora al bar del Parlament on hi ha participat el portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i diputats del PP. La trobada era informal però els membres dels dos grups intercanviaven opinions sobre per què no havien acordat reunir-se de forma conjunta amb les víctimes.

Minuts després d’aquesta conversa, l’equip de comunicació de Ciutadans ha confirmat que, finalment, els dos grups es reunirien a la vegada amb els representants de les víctimes i no de forma separada.

Trobada breu

La trobada ha durat poc més de mitja hora. Després, ja en roda de premsa, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, i el popular García Albiol, han reivindicat la "dignitat" de les víctimes del terrorisme davant la visita del líder abertzale Arnaldo Otegi al Parlament, que ha donat "veu" als seus "botxins", segons han denunciat.

Els dos líders unionistes han ressaltat que amb aquesta reunió s'ha volgut reivindicar la "dignitat" de les víctimes del terrorisme, davant la visita d'Otegi a la cambra catalana que, segons el seu parer, ha estat rebut com "un heroi", quan no és un "polític qualsevol", sinó una persona condemnada per pertinença a banda armada.

Els dos partits han anunciat que presentaran tres iniciatives al Parlament: una declaració institucional de condemna per l’atemptat a la caserna de Vic, un homenatge a les víctimes d’aquest atemptat i la celebració l’11 de març del dia europeu de les víctimes del terrorisme.