El Senat ha instat el Govern central a establir un complement salarial de "territorialitat" per als policies i guàrdies civils destinats a Catalunya que compensi la situació d'"assetjament" i "pressió" a la que es veuen sotmesos per l'independentisme. Ho ha fet a través d'una moció presentada pels populars, que ha estat aprovada amb 145 vots a favor del PP, Ciutadans i Unión del Pueblo Navarro (UPN), mentre que PSOE, Podem, PDeCAT, ERC, Coalició Canària, Eh Bildu i PNB han votat en contra.

En la defensa de la iniciativa, el senador del PP Iñaki Oyarzabal ha assenyalat que policies i guàrdies civils, així com les seves famílies, es veuen sotmesos a situacions "de perillositat" a Catalunya, motiu pel qual cal abonar amb aquest complement aquests "agents de la llei". També ha demanat a l'Executiu que no redueixi la presència d'aquests agents enlloc del territori nacional, especialment al País Basc, Navarra i Catalunya, ja que la seva labor ha estat i és "de gran importància" i per això ha de reconèixer-se valorar i reconèixer la seva feina.

Per altra banda, el socialista Francisco González ha assenyalat que amb aquesta moció el PP només pretén "alimentar el conflicte territorial a Catalunya per enèsima vegada", ja que no es pot donar suport a uns agents més que a altres només pel seu lloc de destí. I ha criticat que aquesta proposta hagi entrat en l'ordre del dia ja que aquest complement, al qual s'han negat des del grup socialista, no ha vingut acompanyat del cost econòmic que suposaria.

"Buscar un enfrontament amb Catalunya"

El diputat d'Units Podem José Ramón Arrieta s'ha mostrat també en contra d'establir el plus salarial per als agents, ja que aquest assumpte s'hauria de decidir en una junta de seguretat en funció de "criteris professionals" i "necessitats reals" i no d'"interessos partidistes", com en el cas del PP. A més, ha recordat que en l'actualitat aquests cossos tenen necessitats més importants que resoldre com l'equiparació salarial amb els cossos autonòmics, majors polítiques de conciliació o una millor equipació de materials.

Des dels grups polítics de PDeCAT i ERC, els seus senadors Josep Lluís Cleries i Xavier Castellana han coincidit en el fet que aquesta moció només vol incidir en "la crispació i l'odi" i han criticat que el PP només vol "buscar un enfrontament amb Catalunya que no existeix". Amb tot, el portaveu del Partido Nacionalista Vasco (PNB), Victoriano Gallastegui, ha expressat també que aquesta moció "no s'ajusta a la realitat" i planteja mesures que no es basen en criteris tècnics, sinó en criteris polítics i sectorialistes".