La direcció estatal del PP ha tornat a carregar contra Ciutadans per cedir la iniciativa als independentistes i no intentar formar govern a Catalunya després d'haver estat la primera força. "Al·lèrgia a governar i decidir, se'n diu", ha afirmat el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, en el seu compte de Twitter, després que el partit d'Albert Rivera hagi confirmat que manté la voluntat de no intentar converses per formar govern, perquè no té majoria i no parlarà ni amb ERC ni amb JuntsXCat.

Maíllo ha assegurat que hi ha "moltes coses pendents de parlar a Catalunya, no només la formació de govern, sinó la composició de la Mesa del Parlament", que, a parer seu, tindrà un paper "clau" i "determinant". Per això, el també responsable d'organització del PP ha insistit que resulta "sorprenent" per al deu partit que Cs hagi "cedit la iniciativa als independentistes", sense que la seva candidata, Inés Arrimadas, intenti formar govern.

Aquest matí, en una entrevista en RNE, Maíllo també ha qualificat d'"error" que la candidata de Cs no sigui "capaç" d'obrir una ronda de contactes amb els altres partits, ja que, segons el seu parer, "cal estar preparat per a qualsevol escenari", sobretot després de les "dissensions" entre ERC i Puigdemont. Segons el Maíllo, el que no pot fer Cs és "amagar-se".

Després d'assegurar que Ciutadans està "molt acostumat a anar per on va el vent" com evidencia, segons diu, el canvi d'actitud amb el 155, ha insistit que és "força curiosa" l'actitud de Cs, que mostra que té "certa al·lèrgia a governar". Segons Maíllo, ha "de madurar com a partit" i "enfrontar-se a la realitat".

"Les majories aritmètiques poden canviar-se"

Per la seva banda, el portaveu del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, també ha animat aquest dimecres la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a obrir negociacions per intentar formar govern perquè, encara que és conscient de les dificultats amb què toparà, no ha de fer l'efecte que "llença la tovallola" quan ha guanyat les eleccions, ni perdre de vista que, "de vegades, les majories parlamentàries es poden canviar".

Hernando ha posat èmfasi que el 21-D les urnes van oferir un missatge "molt clar": que el vencedor de les eleccions va ser Ciutadans i que el projecte independentista "ha fracassat" perquè ha perdut "suports i escons". En aquesta situació i com a triomfadora dels comicis, segons el PP, Arrimadas hauria de fer un pas endavant. "Hauria de tenir la responsabilitat d'intentar un canvi de govern, ha de reivindicar la victòria i les seves conseqüències. Això és el que jo faria perquè, com més suport, més responsabilitat", ha sentenciat Hernando.