Ja va confirmar el PP aquest dilluns que farà comparèixer Francina Armengol a la comissió d’investigació del Senat del cas Koldo. Aquest dimarts, afegeixen un altre socialista a la diana. Els populars també citaran el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, perquè doni explicacions per la trama de presumpta corrupció, després que Koldo García hagi assegurat en una entrevista a ‘El Mundo’ que va oferir a l’equip de Torres —llavors president de les Illes Canàries— una empresa per comprar mascaretes durant la pandèmia del coronavirus. Des del PP apunten que Koldo va ser el seu “interlocutor” per “introduir la trama corrupta al govern de les Illes Canàries”.

Cal assenyalar que Ángel Víctor Torres és el ministre que ahir va anunciar l’inici d’un conflicte institucional amb les autonomies presidides en coalició per PP i Vox que han aprovat —o estan tramitant— normes contràries a la llei estatal de memòria democràtica. “L’expresident canari, que ahir estava molt preocupat pel passat i per Franco, segur que avui ho estarà més pel futur i per Koldo”, apunten fonts del PP. El partit capitanejat per Alberto Núñez Feijóo pretén saber quan es va posar en contacte “la trama corrupta del PSOE” amb l’actual ministre de Política Territorial, a més de saber quina va ser l'oferta.

La decisió del PP arriba enmig d’amenaces creuades entre PP i PSOE per fer declarar a les comissions d’investigació del Senat i el Congrés del cas Koldo els líders d’ambdós partits. El PP va assegurar aquest dilluns que a Génova “no descarten” demanar que Pedro Sánchez declari en la comissió del Senat. Mentrestant, i de forma simultània, el PSOE va obrir la porta a dur Alberto Núñez Feijóo al Congrés, amb el mateix objectiu. El PP va argumentar que el president del govern espanyol havia de ser coneixedor de la trama per la seva proximitat amb Koldo García. En tant que entre un dels investigats en l’Operació Delorme i el president espanyol només hi havia una persona: José Luis Ábalos, mà dreta fins al 2021 del líder socialista. La portaveu del PSOE, Esther Peña, va arribar a dir, fent befa, que potser en la comissió del Congrés s’acaba sabent qui és “l’Alberto que apareix al sumari”.

Aquest dilluns, ambdues formacions ja van deixar clar quines serien les primeres víctimes en aquesta guerra que es produeix en el terreny de la corrupció. Són Francina Armengol i Isabel Díaz Ayuso. El PP va explicar que en les pròximes setmanes confirmarà que el seu grup al Senat demanarà la compareixença de la tercera autoritat de l’Estat perquè comparegui en la comissió d’investigació d’aquesta cambra, perquè expliqui la compra de mascaretes a l’empresa del cas Koldo per part de l’administració Balear quan ella era presidenta d’aquesta comunitat autònoma. I, paral·lelament, el PSOE va demanar personar-se com a acusació popular en el procediment judicial del cas que afecta la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid. 

Les diferències entre les comissions d’investigació del Congrés i el Senat

Aquest dimarts es va constituir al Senat la comissió d’investigació del cas Koldo, un parell de setmanes després que el Congrés dels Diputats també aprovés en aquella cambra la creació d’una comissió d’investigació impulsada pel PSOE sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. Vet aquí el truc del PSOE: pretenen convertir el cas Koldo en un capítol més d’una comissió que té com a objectiu acabar disparant contra Isabel Díaz Ayuso. El PP, al final, va acabar abstenint-se en aquella votació. Només Vox s’hi va oposar; i va comptar amb els vots a favor dels socis habituals de Pedro Sánchez a l’hemicicle de la Carrera de San Jerónimo.

En canvi, tot apunta que la comissió del Senat només se centrarà en els casos que esquitxen el PSOE, ja que el PP hi té majoria absoluta i té, per tant, via lliure per imposar la llista de compareixents que desitgin. De fet, a Génova confien convertir el cas Koldo en un gran escàndol d’aquesta legislatura, per tal d’anar desgastant els socialistes de mica en mica. El PP, fins ara, ha definit el cas Koldo com el ‘cas Pedro Sánchez’. Als populars els agradaria poder fer comparèixer en aquesta comissió la parella del president del govern espanyol, Begoña Gómez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!