Nova ofensiva del govern de Pedro Sánchez a través del Tribunal Constitucional. Aquesta vegada contra PP i Vox, i en defensa de la llei espanyola de memòria democràtica aprovada l’any 2022. L’executiu del PSOE ha decidit encarregar als serveis jurídics del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica un informe per portar davant del TC l’ofensiva dels governs autonòmics de PP i Vox contra la legislació estatal. Es tracta de normes anomenades “de concòrdia” impulsades per governs de coalició de populars i ultres al País Valencià, l’Aragó i Castella i Lleó. 

El ministre del ram, Ángel Víctor Torres, ha argumentat aquest dilluns a TVE, que aquestes dues formacions pretenen “blanquejar la dictadura” i un cop d’estat. Pel que fa a l’Aragó, el govern autonòmic que presideix el popular Jorge Azcón, ja va derogar el passat mes de febrer la llei de memòria de la comunitat autònoma. Ara, PP i Vox pretenen aplicar en aquest territori un “pla de concòrdia” que s’apliqui, pel que entenen aquestes dues formacions, a “totes les víctimes”. És per això que ara el govern espanyol, tal com ha explicat Torres, instarà el govern d’Azcón a seure en una taula bilateral. En cas que els aragonesos s’hi neguin, automàticament picaran a la porta del Constitucional.

Pel que fa a Castella i Lleó i el País Valencià, les normes de PP i Vox no han estat encara aprovades. Són proposicions de llei. Cal recordar, no obstant això, que ambdues formacions tenen majoria en els dos territoris, motiu pel qual hi governen en coalició. Segons Ángel Víctor Torres, es tracta de normes que “vulneren el dret internacional”. I ha lamentat, per exemple, que la norma aragonesa “retira l’homenatge a la gent que va perdre la vida” a la Guerra Civil.

Sánchez també recorre al Constitucional la ILP de la independència

És la segona vegada en pocs dies que el govern espanyol decideix escudar-se a través del Tribunal Constitucional. Ja ho va fer la setmana passada, quan Pedro Sánchez va optar per impugnar l’acord de la Mesa del Parlament per tramitar la Iniciativa Legislativa Popular per declarar la independència, i va demanar la suspensió de la tramitació de manera immediata. El ministre Félix Bolaños va argumentar que l’estratègia de l’executiu del PSOE és “absolutament coherent” amb la seva política sobre Catalunya, marcada per la llei d’amnistia i la negociació en múltiples fronts amb Junts i ERC.

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts va esgrimir en roda de premsa que el recurs pretén actuar contra una iniciativa “divisiva” que, a parer seu, genera “tensió i fractura social i política”. Bolaños va argumentar que aquesta maniobra protegeix la Constitució, que és “el marc de diàleg i de convivència”, protegeix l’Estatut d’Autonomia i l’autogovern de Catalunya, que estan regulats en normes que la ILP “tiraria a terra”, i protegeix “el diàleg, els acords i la capacitat d’entendre’s”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!