La idea de reformar la llei del ‘només sí és sí’ gràcies als vots del PP sembla cada cop menys forassenyada pel PSOE. La portaveu del govern espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, ha assenyalat aquest dilluns que “tots els grups són benvinguts” per votar a favor de la proposició de llei que la formació de Pedro Sánchez va presentar la setmana passada al Congrés per modificar la llei. Ha deixat ben clar, però, que el PP és l’últim dels preferits dels socialistes per modificar el text, però ha obert la porta dels populars a votar-hi a favor si “canvien de posició” cap a una de més feminista, un gest que afegeix pressió a Podemos.

La també ministra de Política Territorial ha denunciat que, fins ara, el PP s’ha mostrat en contra de totes les polítiques feministes que ha volgut impulsar l’executiu de Pedro Sánchez. En una entrevista a Telecinco, a Rodríguez li han preguntat per què el PSOE s’ha negat, fins ara, a conversar amb els populars sobre aquesta qüestió; i s’ha limitat a expressar-se de la mateixa manera que ho ha fet el portaveu socialista al Congrés, Patxi López: ha assenyalat que el partit d’Alberto Núñez Feijóo es va oposar a la norma quan va aprovar-se al Congrés. “No és que no vulguem parlar amb ells, però és que sempre han estat en contra dels avenços que representen drets i llibertats per les dones”, ha afegit; a més de convidar els populars a canviar de posició.

Paral·lelament, Podemos ha demanat una reunió amb el PSOE “per arribar com més aviat millor a un acord” sobre la reforma del ‘sí és sí’. Ara bé, la formació insisteix a treure la patata calenta del Congrés, i dur-la una altra vegad a la Moncloa. Demanen que la reunió es faci amb el Ministeri d’Igualtat, i no entre grups parlamentaris. “L’acord és possible sempre que es mantingui el consentiment”, apunten fonts del Ministeri capitanejat per Irene Montero.

Igualtat reitera que la voluntat d’acord per part del departament és ferma i “absoluta”, i és per això que demanen al PSOE que segui a negociar amb Irene Montero per arribar a un acord de manera immediata. La mateixa ministra ha assegurat aquest dilluns que hi ha prou solucions tècniques per arribar a un pacte entre els dos socis de govern per modificar la llei que ja ha rebaixat condemnes de més de mig miler d’agressors sexuals.

Així doncs, s’ha mantingut en la mateixa línia discursiva i ha afirmat que la rebaixa de penes es deu a un problema dels jutges —encara que siguin una minoria— i que, per tant, la reforma ha de ser “política i no tècnica”. Ha insistit que sempre que es mantingui el consentiment al centre de la llei, hi haurà “moltes possibilitats” per arribar a un acord.

El problema, però, és que el PSOE considera que amb la reforma proposada a través d’una proposició de llei no es vulnera la idea que el consentiment estigui al centre. Igualtat no ho veu de la mateixa manera, i per això la ministra Montero ha demanat aquest dilluns no tornar a l’esquema de penes anteriors “en funció de si hi ha violència o intimidació”.