Més pressió sobre Pablo Casado. I des de dintre del seu partit. Ara ha estat el líder del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, que s'ha sumat a la llarga llista de figures de renom de la formació conservadora que ha reclamat al president moure's després de la crisi interna que ha sacsejat el partit per l'enfrontament entre Casado i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En aquest sentit, Fernández ha estat taxatiu: "S'han de prendre decisions dràstiques que donin veu a l'afiliat ja". Precisament, aquesta voluntat de donar 'veu a l'afiliat' podria apel·lar a la celebració d'un Congrés extraordinari, una possibilitat que ha guanyat força darrerament.

TUIT alejandro fernández crisis pp casado

Fernández s'ha pronunciat avui per primer cop des de l'explosió que ha sacsejat Gènova des del dijous de la setmana passada. "Això ja no és un mer conflicte intern de poder, sinó un divorci traumàtic amb el sentiment dels nostres afiliats", ha dit. I en una mostra habitual de la seva capacitat retòrica i poètica, ha afegit: "Davant d'una situació com aquesta, no podem quedar-nos tocant la lira observant l'incendi", en referència a Neró i l'incendi a Roma. El tuit en què ha compartit aquestes paraules ha estat ràpidament compartit per les xarxes socials.

L'executiva del PP, reunida

Avui mateix, l'executiva del PP s'ha reunit en el marc de la crisi interna. Es tracta d'una reunió ordinària que té lloc cada dilluns, però en aquesta ocasió la seva durada està sent de tot menys ordinària. L'executiva de Pablo Casado porta des de fa hores reunida a la seu de Gènova, sense que en transcendeixi res. De fet, l'única cosa que n'ha sortit és que han fet un recés per a dinar i que la trobada es reprendrà a les cinc de la tarda. Mentrestant, fora del búnquer genovès creixen les veus dels barons territorials que reclamen solucions ràpides i contundents. Fins i tot ha aparegut un manifest que demana el cap de Casado. I la principal contrincant, Isabel Díaz Ayuso, no dona per tancada la seva guerra particular contra l'aparell de la formació.

Tots els escenaris estan oberts. El congrés ordinari del PP no està previst fins al juliol, quan l'actual direcció compleixi quatre anys al capdavant del partit. Però la possibilitat d'un congrés extraordinari anticipat també s'ha contemplat. El pot convocar Pablo Casado per iniciativa pròpia o ho pot fer el partit. Per això caldria que tres cinquenes parts del comitè de direcció forcessin una Junta Directiva extraordinària. I aquesta Junta Directiva podria convocar un congrés extraordinari amb dos terços a favor. De moment, de Gènova només en surt el silenci.

La militància demana el cap de Casado

La militancia dels conservadors ja han començat a fer pressió sobre el president del partit. Els dirigents territorials junts amb la base del partit han exigit, a través d'un comunicat, que es convoqui de "forma urgent" el Comitè Executiu nacional, apel·lant els estatuts, per dissoldre l'actual direcció i anomenar una gestora provisional que es faci càrrec de les qüestions ordinàries fins a la celebració del Congrés extraordinari, que demanen que sigui com més aviat millor. "Considerem que el període de transició ha de ser el més curt possible. Espanya no es mereix estar pendent de la nostra vida orgànica i hem de tornar a centrar-nos com més aviat millor en el que verdaderament els importa als ciutadans", argumenten.

Feijóo i Mañueco ja s'han pronunciat

Alejandro Fernández és l'últim a sumar-se a les demandes de prendre decisions de manera urgent. El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat aquest dilluns que davant la situació de "col·lapse" en què es troba el PP cal adoptar decisions "que no seran fàcils sinó complexes", però que són "urgents". En declaracions a la premsa, ha recordat que ell ja va donar la seva opinió de forma "clara, lleial i nítida" a Casado: "Sap el que penso, i li correspon adoptar aquesta última decisió, perquè és el president del partit i li correspon assumir aquesta responsabilitat". En la mateixa línia s'ha expressat el líder del PP a Castella i Lleó i candidat a la presidència, Alfonso Fernández Mañueco: "Els votants i alcaldes del PP de Castella i Lleó estem indignats" i per això "reclamem una solució ràpida, immediata i eficaç".