És la reunió ordinària del comitè de direcció del PP dels dilluns. Però la seva durada està sent de tot menys ordinària. L'executiva de Pablo Casado porta des de fa hores reunida a la seu de Gènova, sense que en transcendeixi res. De fet, l'única cosa que n'ha sortit és que han fet un recés per a dinar i que la trobada es reprendrà a les cinc de la tarda. Mentrestant, fora del búnquer genovès creixen les veus dels barons territorials que reclamen solucions ràpides i contundents. Fins i tot ha aparegut un manifest que demana el cap de Casado. I la principal contrincant, Isabel Díaz Ayuso, no dona per tancada la seva guerra particular contra l'aparell de la formació.

Tots els escenaris estan oberts. El congrés ordinari del PP no està previst fins al juliol, quan l'actual direcció compleixi quatre anys al capdavant del partit. Però la possibilitat d'un congrés extraordinari anticipat també s'ha contemplat. El pot convocar Pablo Casado per iniciativa pròpia o ho pot fer el partit. Per això caldria que tres cinquenes parts del comitè de direcció forcessin una Junta Directiva extraordinària. I aquesta Junta Directiva podria convocar un congrés extraordinari amb dos terços a favor. De moment, de Gènova només surt el silenci.

Sí que ha parlat, en canvi, Isabel Díaz Ayuso: "La situació del PP és insostenible". En aquests termes s'ha pronunciat avui la presidenta de la Comunitat de Madrid, que no dona per tancada la crisi. En un acte públic a Boadilla del Monte, la lideressa ha exigit a Pablo Casado que prengui decisions contundents després de l'"atac polític cruel" que ha patit durant els últims dies. No s'ha pronunciat explícitament sobre dimissions o congressos extraordinaris, però sí que hi ha aplanat el camí: "No pot quedar gratis el perjudici que s'ha causat a la Comunitat de Madrid". Una Ayuso que ha aprofitat per deixar clar que no es mourà de Sol.

A això s'hi suma la pressió de barons territorials, com el president gallec Alberto Núñez Feijóo o el president castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco. El president de la Xunta ha assegurat que davant la situació de "col·lapse" en què es troba el PP cal adoptar decisions "que no seran fàcils, sinó complexes", però que són "urgents", perquè "el PP és l'única alternativa de govern a un mal govern". En els mateixos termes s'ha pronunciat Mañueco: "Els votants i alcaldes del PP de Castella i Lleó estem indignats" i per això "reclamem una solució ràpida, immediata i eficaç".

Sense anar més lluny, segons confirmen fonts coneixedores dels contactes, ahir van parlar Ayuso i Feijóo. En aquesta conversa, segons apunten diversos mitjans, tots dos presidents autonòmics haurien arribat a la conclusió que l'etapa de Casado ha acabat. I que toca obrir de nou el meló del lideratge del PP.