El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha negat cap canvi en la postura del PP respecte dels indults. "Les condicions són el penediment i demanar perdó", ha subratllat aquest diumenge en declaracions a Catalunya Ràdio. Les declaracions de Sirera es donen després que s'hagi conegut que el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, obria la porta a concedir un indult condicional Carles Puigdemont. Amb tot, Sirera s'ha mostrat contundent amb el discurs de la seva formació, i ha recordat a Puigdemont li demanen el mateix que a la resta de persones que es vulguin beneficiar dels indults, que s'entregui a la justícia per ser jutjat i que, si vol indults, es penedeixi dels fets i demani perdó: "Són dues condicions fonamentals i bàsiques". Així mateix, Sirera ha reiterat que l'amnistia és "anticonstitucional". El dirigent dels populars ha negat que el seu partit hagi canviat la postura: "No, no ha variat, nosaltres estem dient sempre el mateix. No som el PSOE, no trafiquem amb Espanya. Nosaltres defensem Espanya i la legalitat", ha asseverat. 

Reaccions a la política catalana

La informació sobre la concessió d'un indult condicionat a Puigdemont per part del PP ha despertat les reaccions dels representants polítics de Catalunya. El líder del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que això demostra que el PP "que sempre ha estat a la contra, a expenses de Vox". En una publicació al seu compte de X ha assegurat que "no li ha importat mai el retrobament ni la convivència". Illa, que es manté en la línia del seu partit, ha defensat que "els indults i l'amnistia són mesures necessàries perquè Catalunya pugui girar full. Fa molt de temps que treballem perquè això passi". 

En la mateixa línia s'ha manifestat la presidenta dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, que ha carregat durament contra els populars i els ha acusat de viure en un "exercici d'hipocresia constant". Els atacs d'Albiach han anat dirigits directament a Feijóo a qui ha titllat de "mentider i piròman". "Durant el dia estava incendiant Catalunya i durant la nit parlava amb Junts d'un possible indult a Puigdemont", ha afirmat en declaracions als mitjans des de Vilanova i la Geltrú. La líder dels comuns ha considerat que el gir de guió del PP és una estratègia per preparar el terreny per demanar el perdó pels investigats per l'operació Catalunya.

Indult condicional del PP

El PP podria estar obert a oferir un indult condicional a Carles Puigdemont i a la resta d'exiliats arran del procés, a canvi de mostrar penediment i que s'entreguin a la justícia espanyola. Això inclouria la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. Així ho assenyalen fonts del partit de Feijóo com a alternativa a la llei d'amnistia que s'està tramitant al Congrés dels Diputats. Tot i que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha mostrat contrari a indultar Puigdemont, les citades fonts creuen que es podria fer sempre que es presentin als tribunals espanyols i que es penedeixin dels fets de l'any 2017, amb un compromís explícit de no-repetició.

Segons fonts del partit la direcció nacional va estudiar la legalitat de la llei d'amnistia quan va abordar amb Junts la constitució de la Mesa del Congrés i la investidura de Feijóo i va descartar aquesta mesura després de comprovar, en 24 hores, que era il·legal, segons assenyalen fonts del partit.