El president del PP de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el dirigent popular Fernando Martínez Maíllo, estan essent investigats per ordir un complex entramat que els hauria permés guanyar les primàries del partit a aquesta comunitat mitjançant les signatures falsificades de 5.000 afiliats. Aquesta trama hauria estat possible mitjançant l'ingrés de mig milió d'euros a la caixa B. Aquesta informació ha estat avançada pel Diario 16.

La denúncia va presentar-se la setmana passada i el jutge ja l'ha acceptat. Mañueco estaria essent investigat per finançament il·legal, per falsedat documental i per coacció. La periodista María José Pintor Sánchez-Ocaña afirma que a les primàries obertes del PP de març de 2017, ideades per Martínez Maillo quan era coordinador general del PP, es va constatar que aquesta formació, a Castella i Lleó, només hi tenia 7.000 militants reals (se li suposaven 58.000 afiliats), i que la majoria d'ells, uns 5.000, no estaven al corrent de pagament, per la qual cosa no haurien d'haver tingut dret a vot.

Davant aquesta situació s'hauria decidit posar al corrent de pagament els afiliats mitjançant aportacions d'empresaris en diner negre i d'aportacions de càrrecs del partit de 500 euros. Es van reunir 500.000 euros, que es van ingressar als comptes provincials del Partit, com si fossin quotes, sense informar-ne els militants, gràcies a les complicitats d'algunes entitats bancàries. A vegades amb un sol ingrés de caixer automàtic, s'intentaven legitimar les quotes de 20 militants.

Després, es van cursar sol·licituds de vot en nom d'aquests militants "regularitzats" mitjançant la falsificació documental: s'imitava la seva signatura. Aquestes acreditacions van ser usades per combatre la candidatura d'Antonio Silván, alcalde de Lleó, a les primàries. Gràcies a aquest frau, Mañueco hauria aconseguit ser el candidat del PP a les eleccions autonòmiques.

Tota aquesta trama hauria estat possible gràcies a la complicitat de Fernando Fernández Maíllo, que hauria permés vulnerar la llei de protecció de dades mitjançant el programa informàtic Lanza.

El PP, a la fi, va perdre les eleccions a Castilla i Lleó. Per primera vegada en 32 anys la formació conservadora va ser derrotada a unes autonòmiques. Ara, la clau de la governabilitat queda en mans de Ciudadanos, que pot donar la presidència a Mañueco o a Luis Tudanca, del PSOE.