El fitxatge de David Broncano, còmic i presentador del late night La Resistencia, per RTVE, no només va desencadenar una crisi en el si de la corporació, sinó que ha provocat una reacció virulenta de la dreta, encapçalada pel principal partit de l’oposició. Aquest dimecres es va consumar la incorporació de Broncano per a dues temporades i 28 milions d’euros (14 per cadascuna), gràcies al vot de qualitat de la presidenta interina Concepción Castajosa (proposada pel PSOE), que va desfer l’empat. El PP retreu a Pedro Sánchez que hagi pressionat per aconseguir portar a l’ens públic l’anti Hormiguero de Pablo Motos. Des del president del partit, Alberto Núñez Feijóo, fins a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, han criticat que es gastin diners públics per controlar el relat socialista, fer la competència d’una “manera deslleial” a les televisions privades, com argumenta la presidenta madrilenya, i serveixi per “millorar la vanitat televisiva de Pedro Sánchez”, segons li va reprovar el mateix Fejóo al Congrés dels Diputats.

Competir amb 'El Hormiguero' en màxima audiència

La Resistència (que replicarà el format, però encara no està clar que mantingui el nom) s’emetrà en el diari de prime time, després del Telediario, una franja horària en la qual El Hormiguero (Antena 3) és líder indiscutible d’audiència. Els 14 milions d’euros per temporada (28 en total si es compleixen els dos anys de contracte) estan condicionats a partir dels 18 mesos si no s’aconsegueixen els objectius d’audiència mínima del 7,5% de quota de pantalla, que és la meitat de la qual sol tenir Pablo Motos amb El Hormiguero. El programa de Broncano és un producte d'El Terrat (que pertany a The Mediapro Studio) i la productora del presentador Encofrados Encofasa. Segons explica RAC1, en els últims tres anys, RTVE s'ha gastat entre 150 i 300 milions d'euros per temporada encarregant part de la programació a productores externes. L'empresa que ha ingressat més diners de l'ens públic és Shine Iberia, la productora, entre d'altres, de Masterchef o Maestros de la costura: entre el 2020 i el 2023, uns 96 milions d'euros. La segona és Ganga Producciones, que està al capdavant de Cuéntame. 

La reacció de Feijóo i Ayuso

En la sessió de control al Govern d’aquest dimecres, Feijóo va incloure una referència al programa de Broncano sense esmentar-lo directament, "Entre el programa que vol portar a les nits de TVE, més els auriculars que han portat a aquest Parlament, es finançava la llei ELA i sobrava diners", va etzibar el líder del PP, entre els aplaudiments dels seus diputats, i va continuar fent una picada d’ullet a El Hormiguero, també sense anomenar-lo directament, però al·ludint a les formigues protagonistes del programa. “Vostè sobreviu a trancas i barrancas, senyor Sánchez. Tots dos sabem que no li està anant bé”, va dir Feijóo, que va dirigir-se al president espanyol per “donar-li dues notícies”, “la bona és que ha aconseguit gastar 14 milions d’euros de diners públics cada any fitxant un programa a TVE per millorar la seva vanitat televisiva”, i la segona, “la mala”, ha conclòs, és que “a la gent no li interessa la propaganda perquè ha dinamitat les sigles del seu partit. Ja no és Socialista, Obrero ni Espanyol. Pregunti als paletes de Sevilla”. Per la seva part, Isabel Díaz Ayuso, també va criticar la decisió de RTVE, preguntant-se, què pensaran els professionals de l'ens d'aquelles contractacions milionàries que intenten contrarestar de manera deslleial les audiències de les televisions privades?

Pablo Motos, celebra la competència

Pablo Motos, per la seva part, ha assegurat durant aquestes setmanes sentir-se “incòmode” amb tota la polèmica suscitada pel fitxatge del qual RTVE vol convertir en el seu gran competidor. "Benvinguda sigui la competència, no hi ha res més democràtic", assegura el presentador del programa d’Antena 3, si bé va opinar sobre la utilització política del fitxatge. "A mi el que em sap greu són els treballadors de TVE que han d'estar veient com ridiculitzen el prestigi d'una cadena extraordinària amb professionals extraordinaris i crec que no es mereixen aquest joc...", ha explicat Motos, molt tranquil per la possible competència que tindrà en la mateixa franja horària. De fet, no és la primera vegada que ho intenten. L’últim programa, Cuentos Chinos, una aposta de Mediaset presentat per Jorge Javier Vázquez, no va durar ni un mes en antena. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!