El PP ha salvat el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, de ser reprovat al Senat pel cas Abengoa, utilitzant la seva majoria absoluta a la Cambra Alta per rebutjar la moció presentada pel PDeCAT. Encara que ERC, PNB i EH-Bildu sí que han donat suport a la iniciativa, aquesta no podia ser aprovada sense el suport dels populars.

El text demanava la reprovació i la dimissió de Josep Borrell, o en el seu cas que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el destituís després de la polèmica pel cas Abengoa.

El portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó, ha reconegut que encara que el seu grup tindria motius per criticar i fins i tot reprovar Borrell, les raons adduïdes pel PDeCAT no són compartides pel PP. De fet, ha assegurat que són "just el contrari del que nosaltres reprovaríem el ministre", al qual ha demanat més contundència i més determinació per defensar la unitat d'Espanya i la Constitució especialment davant de tercers països.

Assumpte d'ètica

La iniciativa, defensada al ple de la Cambra Alta per la portaveu del PDeCAT, Marta Pascal, ha obtingut el vot en contra d'una amplíssima majoria encapçalada pel PP, PSOE i Ciutadans (206 vots), el vot a favor de PDeCAT, ERC, el PNB i Bildu (23 vots) i l'abstenció de Podemos i Compromís (20 vots).

En defensa de la iniciativa, Pascal ha assegurat que Borrell no pot continuar al Consell de Ministres després que hagi estat multat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per la venda d'accions d'Abengoa per un valor de 9.030 euros quan era conseller de la companyia i coneixia informació no revelada. Pascal ha remarcat que no es tracta d'un assumpte d'"ideologia" sinó d'"ètica" política sobre el que el Senat no pot romandre aliè.

ERC ha donat suport a la reprovació argumentant el seu vot favorable al paper que ha jugat Borrell en contra de l'independentisme. Per al senador Jordi Martí, Borrell mai no hauria d'haver estat nomenat ministre d'Afers Exteriors perquè, segons el seu parer, ha assumit els "postulats" de Ciutadans i el PP i s'ha comportat com un "hooligan" en contra de l'independentisme.

El PNB, que també ha donat suport a la moció, considera que la multa de la CNMV és prou motiu perquè Borrell deixi el govern, com succeiria, segons la seva opinió, amb els ministres d'altres democràcies.

Moció "tipus tuit", segons Montilla

Per contra, el senador socialista José Montilla ha rebutjat de ple la reprovació de Borrell perquè no té la seva base en la gestió del ministre sinó que "no agrada" als independentistes. Segons Montilla, Borrell diu coses que "molesten" els sobiranistes i per això demanen el seu cessament.

"Puc entendre que a vostès el ministre els caigui més o menys simpàtic, però porten una moció de tres línies, tipus tuit, sense cap justificació perquè això els obligaria a mullar-se sobre les veritables raons per demanar el seu cessament", ha denunciat.