La majoria absoluta del PP al Senat ha vetat aquesta tarda amb 149 vots en contra la nova senda de dèficit presentada per la ministra d'Hisenda María Jesús Montero, davant de la cambra alta espanyola. L'aprovació d'aquesta nova senda hagués suposat per al govern espanyol disposar de 6.000 milions d'euros més per elaborar els pressupostos de l'any vinent.

Amb els vots en contra del PP, Cs, Coalició Canària i Foro, la senda de dèficit per al període 2019-2021 només ha tingut 97 vots favorables, entre els quals els del PSOE, Units Podem, Esquerra Republicana, el PNB, el PDeCAT i Compromís, a més d'una abstenció.

És la segona vegada que la senda de dèficit és rebutjada, després que al mes de juliol passat no va aconseguir superar el primer tràmit al Congrés, una cosa amb què ja comptava el govern espanyol, que la va tornar a presentar per complir els tràmits previs a l'aprovació al gener dels pressupostos generals de l'Estat de 2019.

El Ple del Senat ha estrenat així la seva capacitat de vet a la senda de dèficit, l'única que té, ja que a la resta de les lleis el Congrés sempre té l'última paraula. Fins ara, aquesta capacitat de vet mai no s'havia fet servir des que el PP la va introduir el 2012 per mitjà d'una modificació en la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

En la seva intervenció, la ministra Montero ha denunciat la "pinça nostàlgica i immobilista" del PP i Cs i ha criticat que no permetin continuar amb la tramitació dels pressupostos y adequar-los a un nou sostre de despesa. Montero també ha recordat que el PSOE, quan era a l'oposició, va aprovar les tres modificacions del sostre de despesa que va fer el govern de Mariano Rajoy.

María Jesús Montero Ministra d'Hisenda Senat - Efe

Efe

"Practiquen patriotisme de bandera i de polsera, però la veritable pàtria està en l'interès general i el bé comú de les persones, però a vostès no els interessa ni l'estat del benestar ni l'estat de les autonomies", ha criticat. 

Després del revés del Senat, el govern espanyol haurà de confeccionar els comptes del 2019 amb els límits d'endeutament del govern de Rajoy, situats en l'1,3% del PIB i no en l'1,8% que pretenia el govern de Pedro Sánchez. 

Per la seva part, el portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, ha anunciat el vot favorable de la seva formació perquè permetria al Govern de la Generalitat disposar de 470 milions d'euros per dedicar-los a polítiques socials i al manteniment de l'estat del benestar a Catalunya. Al mateix temps, ha destacat que seran el PP i Cs els que impedeixen tenir més recursos des dels diferents territoris per a polítiques socials".

També ha recordat que aquest vot favorable a la senda de dèficit no vol dir que aprovin els pressupostos: "No hi haurà pressupostos per a un Estat amb presos polítics i exiliats". En aquesta línia, Cleries ha criticat el discurs de Nadal del rei Felip VI, que "amarga les festes parlant d'un problema de convivència, quan el que hi ha és un problema de democràcia".