Marga Prohens, presidenta del govern balear, aposta per incloure el curs vinent (2024-25) la lliure elecció de la llengua en l'educació dels 3 als 8 anys. És a dir, el català deixaria de ser vehicular en aquestes primeres etapes educatives. Es tracta d'una de les condicions incloses a l'acord dels populars amb Vox per arribar al govern balear i no acaba aquí. Prohens ha exposat en un acte d'Europa Press que el seu Executiu es compromet a ampliar aquesta mesura a la resta de les etapes educatives abans que acabi la legislatura. 

Prohens s'ha mostrat confiada que no patirà una reacció adversa per part de la comunitat educativa. "Jo crec que alguna cosa hem après. Sens dubte el meu partit alguna cosa va aprendre", ha afirmat descartant que ella pugui patir una marea verda com José Ramón Bauzá, president popular a Balear durant les grans protestes contra la imposició d'un sistema trilingüe a l'educació. "A mi mai no m’han caigut els anells per demanar disculpes per haver-nos equivocat en diferents coses. Per això passàrem de governar a estar a l’oposició", ha sentenciat. 

El català, com a obstacle

Prohens ha tret pit d'una de les seves primeres mesures contra el català: eliminar el requisit de saber català a la sanitat pública. En el passat, alguns aspirants a formar part de la sanitat publica balear havien criticat el fet que s'exigís saber català, com passa en altres territoris. Aquestes queixes van aixecar polseguera i van ser una trinxera per PP i Vox. El nou govern del PP ara elimina el coneixement del català com a requisit per a treballar en la sanitat pública sota la bandera de fidelitzar i captar més professionals de la salut.

Uns mesos més tard d'implementar aquesta mesura Prohens ha celebrat: "Hem incorporat 25 professionals sanitaris a Eivissa, 2 oncòlegs i arribarem als 5 en les pròximes setmanes". A més, ha afegit: "Per als metges, infermers, cossos i forces de seguretat vull que sigui un regal venir a treballar a les Balears, i no un càstig".

Contra l'amnistia

La líder popular balear, com els seus companys de partit, s'ha sumat a les crítiques a l'amnistia i el clam per unes noves eleccions després de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo. Critica que  Pedro Sánchez,  "no tingui límits" i "no s'amagui" per acceptar una hipotètica amnistia per als condemnats pel Procés. Prohens considera que en la negociació de la investidura de Sánchez "prima l'interès particular" i, per tant, creu que arribar a un pacte amb algú que no defensa els límits que va presentar al seu programa electoral, ha de ser "fàcil". Per això, ha demanat al líder socialista que si "pensa que els espanyols estan d'acord".