El Partit Popular d'Isabel Díaz Ayuso ha proposat com a conseller de la Cambra de Comptes regional l'expresident de la Comunitat de Madrid i ex del PSOE, Joaquín Leguina, per a un dels quatre llocs als quals tenen dret. Tal com ha avançat l'ABC, els populars també han plantejat els noms de Francisco Cabrillo Rodríguez, Carlos Salgado Pérez, Graciela María Soledad García Díaz i Ana Cossío Capdevilla, com a nous consellers d'aquest òrgan que fiscalitza l'execució dels pressupostos a la Comunitat de Madrid. 

Únic president socialista de la Comunitat de Madrid, però renega de Sánchez

Joaquín Leguina és l'únic expresident de la Comunitat de Madrid socialista, però va ser suspès de militància l'any 2022 a causa d'un expedient d'expulsió obert a ell i a l'exsecretari general del Partit Socialista d'Euskadi, Nicolás Redondo. El PSOE entenia que els dos exdirigents socialistes havien demanat el vot per a l'actual presidenta madrilenya i líder del PP, Isabel Díaz Ayuso. Després de la seva suspensió, Leguina va assegurar que no recordava haver dit que preferia a Ayuso, però va afirmar que no preferia "a Pedro Sánchez de cap manera", afegint que volia que el PSOE tornés als seus orígens i reivindicant la figura de Felipe González.

Leguina ha estat un dels protagonistes de l'ofensiva contra l'amnistia acordada entre el PSOE i Junts i Esquerra Republicana. També ha estat una de les principals veus crítiques contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fins al punt que va assegurar que en les passades eleccions al Congrés havia votat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. De fet, també es va mostrar molt crític amb el discurs d'Óscar Puente en la investidura fallida del líder popular.

La decisió del Partit Popular ha provocat la reacció immediata del PSOE madrileny. El seu líder, Juan Lobato, ha mostrat "estupor" però "no sorpresa" després de conèixer que Leguina podria ser conseller de la Cámara de Cuentas de la Comunitat de Madrid a proposta d'Ayuso. "Cadascú escull com vol ser recordat i la veritat és que tinc tot el respecte per a Joaquín Leguina, per a la seva elecció a la Cámara de Cuentas, però, sincerament, provoca una mica d'estupor a qui li van fer ser el que va ser", ha subratllat Lobato. 

Canvis en el sistema d'elecció

La composició del Consell de Transparència ha canviat després que s'aprovés la Llei de Simplificació el desembre del passat any, que modificava 15 normes. Així, ha augmentat els seus representants de 5 a 7, al costat dels cinc del PP, també s'ha proposat a l'economista Verónica López Sabater per Más Madrid i la socialista María Otilia Armiñara. A més de la seva ampliació, en els canvis d'aquesta llei s'inclou que la seva aprovació ja no necessita ser per dos terços de la Cambra (89 diputats) sinó per tres cinquens (81 diputats). El president i vicepresident —que sortiran dels 7 proposats pels grups— seran elegits per majoria absoluta dels consellers del Consell i no per la majoria de dos terços de l'Assemblea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!