Les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest pròxim diumenge 12 de maig eclipsen, de moment, les eleccions europees del pròxim 9 de juny. Tot i això, ja només falta un mes, i els partits ja han presentat els seus candidats, entre els quals hi ha Dolors Montserrat per al PP; la ministra Teresa Ribera per al PSOE; Diana Riba per a ERC; i Toni Comín per a Junts per Catalunya. La campanya de les europees anirà acompanyada de les negociacions per a les eleccions al Parlament de Catalunya, i d'un possible retorn del president Puigdemont a Catalunya, que podria polaritzar la situació.

🗳️ Quan són les eleccions europees 2024? Calendari i dates clau
 

🗳️ Com saber si m'ha tocat ser mesa electoral a les eleccions europees 2024?
 

Montserrat encapçala les enquestes

Tot i això, les cartes estan ja sobre la taula i la situació que pronostica una enquesta de SocioMétrica per a El Español no és gaire diferent de la del Congrés. El PP, encapçalat per Montserrat, guanyaria clarament el PSOE, de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. Els populars espanyols obtindrien fins al 39,2% dels suports, fet que suposa el total de 26 eurodiputats. Amb l'extrema dreta espanyolista de Vox, que obtindria un 10,3% dels suports i 7 eurodiputats, arribarien al 49,5% dels suports, tocant la majoria absoluta amb diputats, tot i que aconseguint-la en escons. Els populars arrossegarien tots els vots que va obtenir Ciutadans en les passades eleccions de fa 5 anys i pujaria fins a 13 diputats.

D'altra banda, el PSOE aconseguiria únicament 18 diputats (26,7% dels suports) i baixaria els seus suports en 3 escons. La divisió de l'esquerra no tindria conseqüències per a Sumar i Podemos. Ara mateix la suma dels dos tenen 6 eurodiputats, els mateixos que els hi pronostica l'enquesta. La llista de Sumar, encapçalada per Estrella Galán, aconseguiria fins a 4 eurodiputats (6,4%), mentre que Podemos d'Irene Montero n'assoliria 2 (3%)

Junts perd dos eurodiputats i el PNB es queda sense representant

Pel que fa a Catalunya, Euskadi, Galícia i les Illes Balears, en ser circumscripció única és més complicat obtenir representació. I és que Ara Repúbliques (la coalició d'ERC, BNG, Bildu i MÉS) obtindrien un 5,4% dels suports i 3 eurodiputats, els mateixos que en les eleccions de fa ara 5 anys. En canvi, Junts, amb Toni Comín al capdavant, baixa dels seus actuals 3 eurodiputats (Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí) a un únic eurodiputat. Qui no obtindria representació, en canvi, seria la coalició entre PNB, Coalició Canària i Geroa Bai, malgrat que històricament havien obtingut, com a mínim, un eurodiputat de representació. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!