La portaveu del Partit Popular (PP), Cuca Gamarra, ha fet equilibris dignes de funambulista per justificar l’abstenció del seu grup en la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. El PP ha buscat arguments per criticar la iniciativa de la ultradreta per anticipar el final de la legislatura de Pedro Sánchez alhora que ha fet l’impossible per protegir la figura de Ramón Tamames. “No hi votarem a favor per respecte als espanyols, però no hi votarem en contra per respecte a vostè”, ha dit Gamarra referint-se al candidat de Vox, de qui ha explicat que comparteix la visió de “l’Espanya de la reconciliació i de la Transició”.

El PP considera que la moció és “ociosa, extemporània i inútil” i que ofereix “un regal inexplicable al govern”. Per això ha defensat que Pedro Sánchez té les hores comptades a La Moncloa. “Aquest any hi ha una altra moció de censura, que no es votarà a la cambra, sinó a les urnes”, ha vaticinat Gamarra en la primera intervenció de la segona jornada a la cambra en referència al cicle electoral de 2023.

En la intervenció, Gamarra ha desacreditat l’extrema dreta, de qui diu que, amb la moció de censura, fa un favor a Pedro Sánchez. “Si això es tracta d’un acte de propaganda electoral, aquest no és ni el lloc ni el moment ni la forma. Amb la previsible derrota, l’executiu podrà exhibir una unitat que no té”, s’ha queixat la portaveu popular, que ha recordat que a Pedro Sánchez “li han regalat una cortina de fum per tapar els seus escàndols”. Aquí el PP ha tret l'artilleria i ha posat sobre la taula els escàndols que assetgen el PSOE començant pel cas Mediador, passant per les sentències dels EROS a Andalusia, els indults, la reforma del Codi Penal i la llei del "només sí és sí".

"La desprotecció de l'Estat"

I Catalunya sempre serveix com a arma llancívola al PP. “Ha acceptat desprotegir l’Estat amb la derogació del delicte de sedició, afavorint els corruptes i permetent que els seus socis sabotegin obertament qüestions bàsiques de les nostres polítiques”, ha denunciat Gamarra, que ha constatat que, si poden, “els independentistes tornaran a desafiar la democràcia espanyola”. I els indults i Carles Puigdemont també sempre funcionen. “Quan hi havia sentències que no li agradaven, el govern va utilitzar els indults en contra del criteri propi del tribunal sentenciador i sense propòsit de rectificació d’aquells que havien estat condemnats”, s’ha referit abans de retreure a Pedro Sánchez que no hagi complert la promesa de jutjar Puigdemont. “El que va fer és enviar mediadors perquè tornés i indultar-los, com a la resta”.

En la part final, el PP tampoc s’ha estat de criticar les conseqüències de la llei del només sí és sí. En aquest sentit, Gamarra ha opinat que ha sigut “un monument al sectarisme ideològic, a la ignorància jurídica i l’atropellament a les dones i als nens” i per la qual ha recriminat que el govern espanyol mai hagi tingut “cap paraula de perdó i consol”.