El Partit Popular demana al president electe Pere Aragonès que toqui de peus a terra. El mateixa dia que prendrà possessió del seu càrrec, Teodoro García Egea ha vaticinat la "mort del procés". La mà dreta de Pablo Casado ha dirigit aquest missatge directe als dirigents independentistes: "Com abans ho entengui el nou Govern, molt millor". Mentrestant, Aragonès vol reunir-se amb el president Pedro Sánchez i constituir l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació abans de reactivar la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat.

En una atenció als mitjans aquest dilluns al migdia, el secretari general del PP ha desitjat que el nou Govern de la Generalitat "entengui que aquest teatre, aquest intent de cop d'estat, aquest procés ha acabat", i que "l'estat de dret està més fort que mai". Tampoc no s'ha mogut pel que fa als indults als presos polítics, que estan a l'espera de l'informe del Tribunal Suprem. García Egea ha reiterat que els populars "aniran fins al Tribunal Suprem i fins a les últimes conseqüències perquè no es produeixin".

Des del PP acudiran als tribunals si es concedeixen "en contra del criteri de la fiscalia o del tribunal sentenciador". El dirigent conservador ha recordat com els presos polítics independentistes "no han manifestat penediment, sinó tot el contrari". Malgrat que la llei que regula els indults no ho posa com a requisit obligatori, García Egea ha sostingut que aquest hauria de ser el primer pas. I s'ha dirigit cap a La Moncloa, insinuant un cop més acords secrets: "Està pagant el govern de Sánchez un preu polític a través d'aquests indults? Estem coneixent ara el pacte ocult al qual va arribar amb els independentistes per ser president?".

Aragonès avança l'escenari

El nou president de la Generalitat, que prendrà possessió aquest dilluns al vespre, comença a dibuixar quins seran els seus primers moviments. Immediatament després d'assumir el càrrec, Pere Aragonès despenjarà el telèfon per comunicar-se amb Pedro Sánchez i en les properes setmanes viatjarà a Waterloo per reunir-se amb Carles Puigdemont. Així ho ha revelat en la primera entrevista que ha concedit, ja investit, per als micròfons de Rac1. 

Des del dia de al seva investidura, divendres passat, Aragonès s'ha intercanviat missatges amb el president del govern espanyol, que va felicitar-lo. "Ens hem emplaçat a parlar després de la presa de possessió", ha explicat, i ha anunciat la seva voluntat de "fer una trucada" per posar-se a treballar amb l'Estat en dues prioritats: "endreçar bé el tema dels fons europeus" i la resolució del conflicte a través de l'amnistia i l'autodeterminació. "Jo he batallat sempre per espais de negociació i continuaré anant cap aquí".