El portaveu nacional del Partit Popular i alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha criticat aquest dilluns l'absència de "reunions preparatòries" abans de la celebració divendres vinent de la Conferència de Presidents, que se celebrarà aquest divendres a Salamanca i a la qual no hi anirà Catalunya. En una entrevista a Onda Cero, el dirigent popular ha carregat contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, mentre ha demanat al cap de l'executiu central, Pedro Sánchez, que no accedeixi a asseure's amb ell en una taula bilateral per "respecte a les institucions".

Segons el seu parer, el govern central "no hauria de permetre" que el president català "s'assegués exclusivament amb ells" quan rebutja fer-ho amb la resta de mandataris autonòmics. "El govern de la nació no representa només els catalans, representa el conjunt dels espanyols", ha recordat. En aquest context, i amb la presència del lehendakari, Íñigo Urkullu, encara en l'aire, el portaveu del PP ha afirmat que de la conferència es pot esperar "poc si no es compleix el reglament en la seva convocatòria prèvia".

"Quan un va al Consell d'Europa sempre hi ha reunions preparatòries en les quals els equips tècnics debaten els assumptes que es tractaran", ha assenyalat l'alcalde de Madrid, que s'ha preguntat "quin sentit" té que Sánchez hi acudeixi a donar un discurs sense que es tractin l'arribada dels fons europeus o la vacunació.

La renovació del CGPJ

D'altra banda, Almeida també s'ha referit al president del govern espanyol per a retreure-li "certa irresponsabilitat" després que assegurés que no constatava "cap voluntat" per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i altres òrgans constitucionals per part del PP, assumint que, ara per ara, no hi ha possibilitat d'arribar a un acord. "Si renuncia voluntàriament a això i a moure fitxa, els espanyols ens preguntem per què hi ha un president que diu que renuncia a arribar a acords amb el principal partit de l'oposició. Sánchez ho té senzillíssim", ha apuntat Almeida.

En aquest context, el portaveu popular ha insistit que la formació que lidera Pablo Casado "només li demana una cosa" a l'executiu central per a desencallar la situació: que els jutges els elegeixin els jutges. "Que es modifiqui el sistema d'elecció perquè si hi ha certa desconfiança entre els partits i la seva relació amb la Justícia és perquè els ciutadans entenen que la relació de partits amb poder judicial és millorable. Això és molt senzill, això es renova quan als jutges els elegeixin els jutges", ha repetit.