L'exministre de Sanitat i president del PP del País Basc, Alfonso Alonso, ha advertit avui que Euskadi disposa de "tots els ingredients" per arribar "a la mateixa situació" que Catalunya, i ha dit que la responsabilitat del seu partit és "evitar" que aquests ingredients arribin a barrejar-se.

Alonso ha explicitat que, igual que a Catalunya, a Euskadi hi ha un "nacionalisme al poder", en referència al PNB; "forces radicals que encara estan en la justificació de posicions violentes", en al·lusió a EH Bildu; "populistes de Podemos que són la tercera força", i la plataforma Gure Esku Dago, que ha definit com una "incipient" Assemblea Nacional Basca.

Per la seva part, el vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, que ha participat en un acte juntament amb Alonso, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el seu suport al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat d'Euskadi". A més, li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi encomanar pels "aires de ruptura".

Segons el seu parer, aquests dies "hi ha hagut moments especialment convulsos", com el d'aquest dissabte, després de conèixer-se la proposta del Govern espanyol per Catalunya, perquè "s'han escoltat respostes que posen els pèls de punta". D'aquesta manera, s'ha referit a les declaracions de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Pablo Iglesias o Ada Colau.