El Partit Popular contraataca al Senat davant de la possible aprovació de la llei d’amnistia per part del PSOE i els partits independentistes al Congrés dels Diputats. Aprofitant la majoria absoluta que ostenten a la cambra alta, el grup parlamentari popular va registrar dimarts una reforma del reglament per evitar que la norma de l’oblit judicial es tramiti per la via urgent, eliminant el màxim de 20 dies per a la tramitació i deixant la decisió a mans de la Mesa del Senat.

La proposta del grup parlamentari del PP, que previsiblement tirarà endavant atesa la majoria absoluta, suposa la modificació de l’article 133, a partir del qual la cambra disposa de vint dies naturals per tramitar una iniciativa legislativa de forma urgent que ve del Congrés, cosa que implica retallar significativament els terminis legals. En canvi, segons la Constitució, el procediment ordinari estableix un màxim de dos mesos per a la tramitació. El canvi desitjat pel PP implica afegir un punt a l’article que determina que la facultat per tramitar una norma per la via urgent depengui de la Mesa: “En les proposicions de llei [com la de l’amnistia], la Mesa del Senat podrà decidir l’aplicació del procediment d’urgència quan així ho sol·liciti el govern o el Congrés dels Diputats, o també actuant d’ofici o a proposta d’un grup parlamentari o de vint-i-cinc senadors”.

 

La modificació té per objectiu atribuir a la Mesa la potestat de decidir en “cada cas” sobre la “pertinença” de la tramitació urgent d’una proposició de llei. D’aquesta manera, segons la proposta, es vol “oferir majors oportunitats al rigor i la qualitat de la funció legislativa del Senat, obrint la possibilitat que els senadors tinguin el temps necessari per poder pal·liar almenys els dèficits de documentació i anàlisi tècnica i jurídica, així com de debat públic i participació social”.

Feijóo, sobre l’amnistia: “Convertirà el Suprem en repressor”

A la vegada que s'ha conegut la maniobra al Senat, el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat aquest dijous per enèsima vegada contra la llei d’amnistia que el PSOE i els partits independentistes catalans tenen encarrilada i que està previst que es registri al Congrés dels Diputats. En un esmorzar informatiu, Feijóo creu que l’eventual llei implicarà un “cop als fonaments de la independència judicial”, convertirà en “repressor” el Tribunal Suprem i afirma que Pedro Sánchez “legitimarà” el discurs de l’independentisme que, al seu entendre, “sortirà reforçat per tornar a fer pols l’Estat”. Segons el seu parer, no és “digne” de repetir mandat a La Moncloa per acceptar el “xantatge” dels independentistes.

“Debilitarà el nostre estat de les autonomies incrementant els privilegis d’una minoria política i acabant amb la igualtat dels espanyols”, ha assegurat, a la vegada que ha insistit que la mesura de gràcia que s’està enllestint s’explica per la “necessitat de Sánchez” i no per “l’interès general”. Per a Feijóo, el president del govern en funcions està enviant Espanya “al límit del precipici constitucional”: “Sabem que en les pròximes hores, minuts o ara mateix serà capaç de superar-se amb una indignitat major. Després de portar el govern d’Espanya al límit del precipici constitucional, Sánchez ha decidit fer un pas endavant”, ha apuntat per afegir que l’acord de Sánchez amb els independentistes ha estat el pretext per treure importància a la jura de la Constitució per part de la princesa Elionor.