El Partit Popular se servirà aquesta setmana de la majoria absoluta que ostenta al Senat per reformar-ne el reglament, a fi i efecte d’endarrerir fins a dos mesos la tramitació de la llei d’amnistia, tan bon punt hi aterri després de passar previsiblement pel Congrés dels Diputats. Avui dilluns es reunirà la Comissió de Reglament perquè demà es voti de manera definitiva aquest dimarts al ple. Per no deixar cap cap sense lligar, els populars hi han introduït esmenes perquè la modificació abasti també les iniciatives que encara estiguin en tramitació a la cambra el dia que entri en vigor, en al·lusió a la norma de l’oblit judicial.

Els conservadors insisteixen en convertir en el Senat en un mur per torpedinar al màxim tota l’activitat legislativa del Congrés, on a priori s’hi instal·larà una majoria de 179 diputats. De fet, la setmana passada van accelerar al màxim la tramitació de la reforma del Reglament, prenent-la en consideració dimecres passat amb l’objectiu que aquest dilluns aterri a la Comissió de Reglament.

En detall, el PP pretén donar la potestat a la Mesa del Senat, controlada per majoria absoluta pels populars, per decidir o no aplicar el procediment d’urgència en les proposicions de llei que arriben de la cambra baixa, tal com passarà previsiblement amb la llei d’amnistia que s’està polint per registrar de forma imminent. L’esmena registrada incorpora un canvi, a partir del qual la reforma “serà d’aplicació a aquelles iniciatives que es trobin en tramitació a la cambra el dia de l’entrada en vigor de la mateixa”.

Tal com regula la Constitució, el Senat disposa de vint dies per vetar o esmenar les iniciatives legislatives declarades urgents pel govern central o la cambra baixa. En la seva proposta, el PP subratlla que el Senat podria tenir la capacitat de tramitar-les de manera ordinària i dilatar els terminis fins als dos mesos si així ho considera.

A més, el PP aprofitarà la tramitació per incloure un apartat en el qual s’obligui al president del govern central o als ministres a comparèixer a la cambra alta quan ho sol·licitin dos grups parlamentaris o una cinquena part dels senadors, un llindar que el PP sobrepassa llargament. L’esmena registrada divendres passat vol contrarestar la maniobra de quatre ministres del govern espanyol que la setmana passada van rebutjar acudir al ple del Senat per comparèixer-hi sobre diferents temes al·legant que l’obligació no estava recollida al reglament.

A tot això, la reforma ha despertat les queixes del PSOE i dels seus potencials socis d’investidura, que han lamentat tant el fons com la forma de tramitació dels canvis que s’hi volen introduir. En aquest sentit, el PSOE, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i Sumar van enviar un escrit a la Mesa, rebutjat per la majoria del PP, en el qual reclamava que es reconsiderés la manera com s’estava tramitant la reforma, censurant-ne l’agilitat en els terminis i advertint d’una “greu infracció reglamentària”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!