"Impressionats" per les paraules que el vicesecretari de Coordinació Política del PP andalús, Toni Martín Iglesias, va escriure al seu compte de Facebook assegurant que es va sentir "gilipollas" en descobrir la realitat de Catalunya i es va lamentar de "ser capaç d'empassar-me tots aquests estereotips", la Casa d'Andalusia de Lleida l'ha nomenat "Andalús de l'any 2017-Premi a la Concòrdia".

Martín va voler deixar clar que "amb aquests tòpics malignes d'uns i altres, i tal com va la cosa políticament per aquí, només contribuïm a estendre l'odi i el rebuig" i acabava l'escrit brindant amb un gelat de la gelateria Rocambolesc, dels germans Roca.

El president de la Casa d'Andalusia de Lleida, Jordi Solana, ha justificat aquest nomenament pel fet que les seves paraules "reflecteixen un sentiment sincer que tenim milers de catalans i andalusos, de ser tractats injustament amb vells i falsos clixés".

Això coincideix amb un nou objectiu al qual la Casa volia donar volada a partir d'ara: promoure el premi sota la idea de distingir "“tots aquells gestos i accions que ajudin a l’enteniment i el respecte entre els pobles". L'entrega del premi serà la setmana del 28 de febrer, que és el dia d'Andalusia.

Agraït i emocionat

Martín ha mostrat el seu agraïment posant sobre la taula que "és una cosa verdaderament inesperada, especial i emotiva per a mi", així com expressant que "m’anima a creure que les bones paraules i els bons desitjos són capaços de generar concòrdia entre les persones".

De la seva banda, el president de la Casa d'Andalusia de Lleida ha volgut agrair al vicesecretari de Coordinació Política del PP andalús "la sinceritat amb la què ha acceptat el nostre guardó, sabent que al darrera no hi ha més que el reconeixement a la valentia del seu gest, que a ben segur li va costar algun que altre disgust".

Humanitat, no política

El passat 11 de gener, Martín va fer un nou post al seu Facebook acompanyat d'una fotografia en què se'l pot veure fent un petó al cul de la lleona de Girona, un petó que diu la tradició que s'ha de fer si vols tornar a visitar la capital gironina.

Allà aclaria que les seves paraules no tenien a veure amb una "reflexió política", sinó amb el vessant "humà i de sentiments cap a una terra i la seva gent, un missatge que no va en contra de ningú, sinó a favor de Catalunya i els catalans".

Precisament per això va deixar anar que "si algú ha intentat utilitzar-lo [el missatge] políticament, aprofitar per convertir-lo en una pedra que llençar-li a un altre, crec sincerament que no s'ha enterat de res", cosa que l'"entristeix".