"Me'n vaig de Catalunya sense haver-ho aconseguit, ho confesso". Amb aquestes paraules, el vicesecretari de Coordinació Política del PP andalús, Toni Martín Iglesias, admetia al seu perfil de Facebook que viatjava a Catalunya "buscant aquell que li dius 'bon dia' i et contesta en català, i li dius 'perdona, és que no t'entenc', i et continua parlant en català".

Però no ho va trobar. Martín ha volgut desmentir així el mite que corre per l'Estat que quan algú que només parla espanyol conversa amb un català, només se li respon en la llengua catalana. L'escrit continua relatant: "buscava també a qui et mira amb cara de fàstic (tots tenim algun amic a qui li ha passat) quan veu que ets d'una altra part d'Espanya. Però escolta, ni rastre".

El vicesecretari de Coordinació Política del PP andalús ha passat part de les vacances nadalenques recorrent Girona amb la seva família i només hi ha trobat "gent amable (molt amable) i simpàtica (molt simpàtica)". I ho han trobat des del personal de la benzinera o el forn de pa, passant per botigues i comerços.

La seva conclusió? "Me'n vaig amb la sensació de ser ximple", assegura, al mateix temps que argumenta que als seus 50 anys i amb tot el que ha viatjat "sigui capaç de creure'm tots aquests estereotips que tan poc m'han agradat sempre quan els al·ludits som nosaltres, els andalusos".

Tòpics malignes

Precisament per això, Martín ha volgut deixar clar que "amb aquests tòpics malignes d'uns i altres, i tal com va la cosa políticament per aquí, només contribuïm a estendre l'odi i el rebuig" i acaba l'escrit brindant amb un gelat de la gelateria Rocambolesc, dels germans Roca.

El vicesecretari de Coordinació Política del PP andalús ha rebut gairebé tres mil comentaris al seu escrit i quasi 11.000 m'agrada. Entre ells, molts li donen la raó i molts li agraeixen el gest de fer públic això, tot i que altres -molt pocs- li retreuen que a ells sí que els ha passat que "es neguessin a respondre en castellà, encara sabent que sóc de Valladolid", per exemple.