El Partit Popular enfoca les seves crítiques a la llei de Memòria Democràtica que el PSOE ha acabat pactant amb EH Bildu. El coordinador general dels populars, Elías Bendodo, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de trair a Felipe González amb aquesta nova regulació. "El que ha fet Sánchez amb la llei és alta traïció al socialisme que representa Felipe González incloent-ho dins del franquisme, que són els autèntics socialistes. Ells seran els primers a derogar aquesta llei", ha sentenciat Bendodo. 

El dirigent dels populars ha assegurat que no li estranya que els socialistes de l'època de González estiguin incòmodes amb la nova llei, la qual ha anomenat "llei Bildu". Concretament, ha assegurat que els interessos electoralistes de Sánchez permeten que els "assassins d'ETA" segueixin "ajustant comptes". Ha fet referència específicament al fet que la nova norma permet investigar crims relacionats amb el franquisme i la transició fins al 1983, primer any de mandat de González. "A Sánchez ningú li dirà al PSOE que Felipe González no és franquista?", ha qüestionat. 

A més, Bendodo ha reafirmat el compromís dels populars de derogar la llei i ha afegit: "Estem convençuts que els primers que se sumaran són els socialistes que també han patit la mort de molts companys". 

Zapatero, Bolaños i les declaracions de Felipe González

La setmana passada González va criticar la nova llei de memòria abans de llegir-la, com ell mateix va admetre. No li "sonava bé" i té la por que "les memòries es converteixin en desmemòries", malgrat no saber el seu contingut. Aquest posicionament ha fet que altres figures destacades del PSOE sortissin a defensar la nova norma i a recomanar la seva lectura a l'exdirigent socialista. 

Per una banda, José Luís Rodríguez Zapatero ha respost a les crítiques del seu antecessor: "Felipe González ha dit que no ho havia llegit, però que no li sonava bé. Jo crec que ho ha de llegir". A més, ha assegurat que en una democràcia no hi pot haver "debat d'oïdes". Zapatero considera la nova regulació positiva i assenyala que tant aquesta com l'anterior "fan una exaltació de la transició democràtica i el que estableixen és que la transició democràtica va ser un èxit".

Per altra banda, Fèlix Bolaños, ministre de la Presidència, ha afirmat que González "és un exemple del que suposa la tramitació parlamentària d'una llei i de les coses que es diuen sense haver llegit la llei". El ministre ha parlat sobre el tema amb González en privat i pretén deixar el contingut de la conversa en l'esfera privada.