La llei de memòria història ha aixecat polseguera dins i fora de les files socialistes. Aquesta setmana, l'expresident espanyol Felipe González va afirmar que la nova llei "no li sonava bé", declaracions que no van ser ben rebudes al PSOE. Aquest diumenge, en una entrevista a elDiario.es, el també expresident espanyol socialista José Luís Rodríguez Zapatero ha respost a les crítiques del seu antecessor. "Felipe González ha dit que no ho havia llegit, però que no li sonava bé. Jo crec que ho ha de llegir", ha assegurat. 

"No hi pot haver una democràcia i un debat d'oïdes. Això és molt imperfecte per a un país", ha criticat Zapatero. González va arribar a afirmar que amb aquesta llei es corria el risc que "les memòries es convertissin en desmemòria". Tot plegat perquè la nova llei inclou, entre altres coses,  la creació d'una comissió que estudiï vulneracions de drets humans entre 1978 i finals de 1983 a persones que hagin lluitat "per la consolidació de la democràcia". El 1983 justament és el primer any en què González  va ser president d'Espanya. 

Tanmateix, Zapatero considera la nova regulació positiva i assenyala que tant aquesta com l'anterior "fan una exaltació de la transició democràtica i el que estableixen és que la transició democràtica va ser un èxit". L'expresident socialista també ha respost a les crítiques que ha rebut el govern espanyol per pactar la llei amb EH Bildu afirmant hi ha una gran dificultat "per part d'un sector de l'opinió d'entendre a fons i amb una visió de compassió que la democràcia és amabilitat, és hospitalitat, és compassió, és afecte, és reconeixement, és dignitat als que no l'han tingut". Sobre la polèmica al voltant d'aquesta nova llei ha sentenciat: "Hi ha una mala comprensió i una utilització partidista".

La resposta de Fèlix Bolaños

Zapatero no ha estat l'única figura destacada que ha criticat les paraules de González. En una entrevista a El Periódico, Félix Bolaños, ministre de la Presidència, ha afirmat que González "és un exemple del que suposa la tramitació parlamentària d'una llei i de les coses que es diuen sense haver llegit la llei". El ministre ha reiterat el respecte que té a l'exmandatari i ha remarcat que: "Afirmar que amb la nova llei de memòria s'investigaran els GAL és una barbaritat". 

Traient els GAL de sobre la taula i afirmant que no sap d'on ve la confusió amb la llei, Bolaños ha afirmat que ha tractat el tema amb González de forma privada. "Les converses privades, si em permet, les deixarem en això, en privades", ha respost a l'entrevistador.