“Alguna cosa no haurà fet gaire bé el govern espanyol perquè Hamàs agraeixi unes paraules a Pedro Sánchez”. Així ha començat aquest dimarts el PP el seu discurs en la compareixença del ministre d’Exteriors davant del Congrés per justificar el posicionament d’Espanya en el conflicte entre Israel i Hamàs. Ha estat Esteban González Pons l’encarregat de disparar contra les directrius en política exterior marcades pel president socialista. “Sánchez acusa Israel sense proves de delictes de lesa humaniitat, sense exigir la dissolució immediata de Hamàs”, ha assenyalat el popular.

El PP també ha criticat que el PSOE “equipari” i posi al mateix nivell “un estat democràtic amb una banda assassina quan condemna de la mateixa manera les morts perpetrades per un ens i per l’altre. González Pons ha assenyalat, de la mateixa manera, que Espanya no pot “imposar” l’estat palestí “fent fora de la taula Israel”, sense un acord amb l’estat governat per Benjamin Netanyahu. No obstant això, el popular ha reconegut que la solució dels dos estats sí que pot comportar la pau a la regió. Ara bé, ha considerat que no és oportú fer-ho “en un moment de tensió”. "Pretendre imposar l'Estat palestí sense que formi part de l'acord de pau amb Israel en el moment més tens de la regió des dels acords d'Oslo, o és un alleujament injustificable en l'esfera internacional o una fugida cap endavant de la política nacional", ha etzibat González Pons.

Albares ha desgranat durant la seva compareixença quina és la posició d’Espanya fixada pel Pedro Sánchez en aquest conflicte de l’Orient Pròxim. És el mateix que ha anat construint el govern espanyol en les darreres setmanes: condemna de l’atac “terrorista” de Hamàs a Israel el 7 d’octubre, però alhora condemna a la massacre de civils palestins per part de l’exèrcit de Benjamin Netanyahu. 

En la seva explicació, el ministre d’Exteriors ha fet una defensa del reconeixement de Palestina com a estat, en tant que és la traducció tangible de “l’esperança” del poble palestí i les aspiracions de “seguretat” d’Israel. Per a Albares, la coexistència de dos estats a la regió implicaria “pau i estabilitat” al territori. Així, ha assegurat que són “igualment insuportables” les morts d’israelians perpetrades per Hamàs que les de palestins “innocents” a mans de l’exèrcit israelià. 

“Són insuportables les més de 1.200 víctimes israelianes de l’atemptat terrorista”, com també ho són els milers i milers de víctimes civils palestines, els habitants de Gaza desplaçats o el gran nombre de cases i infraestructures essencials destruïts”, ha asseverat davant la cambra baixa. Ha recordat, de la mateixa manera, que el dret internacional exigeix la distinció entre objectius terroristes i civils.