El PP ha acusat el fiscal general de frenar el cas Koldo i n'ha exigit la destitució, arran de les informacions d'aquest dimarts que apunten que Álvaro García Ortiz va frenar l'enviament de les investigacions sobre la presumpta trama corrupta a l'Audiència Nacional perquè no interferís en les eleccions generals del 23 de juliol. En una roda de premsa al Congrés dels Diputats, el portaveu dels populars, Miguel Tellado, ha considerat que "som davant d'un cas tremendament greu del qual crec que el fiscal general de l'Estat hauria de donar explicacions i immediatament després dimitir directament".

Tellado ha recordat que García Ortiz ja estava en una situació "molt compromesa" després de la sentència del Tribunal Suprem sobre "l'abús de poder" en un nomenament, entre altres. "I si a això li sumem que ha pogut aturar el cas Koldo, cas Ábalos o cas Sánchez perquè no interferís en plena campanya electoral del 23-J, crec que som davant d'una persona que està inhabilitada per seguir ni un sol dia més al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat", ha reblat.

La versió de la Fiscalia

Fonts fiscals han assegurat a Efe i Europa Press que el fiscal del cas Koldo va concloure l'escrit el juny i el va presentar el setembre davant de l'Audiència Nacional, alhora que no va transcendir fins al passat 20 de febrer amb les detencions. Després de concloure l'escrit, el va remetre al seu cap per al visat i, després del tràmit, es va presentar al tribunal —un cop conclòs el període vacacional—. Així, s'evita l'aturada estival i la causa es pot repartir immediatament per iniciar les diligències sol·licitades per la Fiscalia, incloses les intervencions telefòniques que han nodrit el procediment. Les fonts han incidit que es tracta d'una causa declarada secreta a petició del ministeri públic i han subratllat que el fiscal general de l'Estat mai hi ha intervingut.

D'altra banda, Tellado ha precisat que la reunió per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "simplement" ha estat ajornada i ha garantit que la voluntat d'acord del seu partit és "total", de manera que li agradaria "avançar en aquest sentit". En aquesta línia, ha incidit en el fet que si hi ha una negociació amb la mediació del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, és perquè ho ha proposat el seu partit i ha reiterat que "sigui quan sigui" la nova reunió, la voluntat del PP és insistir fins al final per intentar arribar a un acord. "Per a nosaltres, la renovació del CGPJ és una cosa capital i hi insistirem en virtut de principis elementals que hem expressat i hem defensat, com és la separació de poders o la independència judicial", ha subratllat. També ha matisat que és "evident que hi ha dificultats" per arribar a un acord amb el PSOE, perquè "és molt difícil fiar-se d'ell", com demostra el que va passar l'última vegada que es van asseure a negociar. "Mentre negociàvem amb el PSOE la renovació del CGPJ, alhora el senyor Félix Bolaños, a la sala del costat, negociava amb els independentistes eliminar del nostre Codi Penal el delicte de sedició o abaratir les penes per malversació per beneficiar els seus socis", ha remarcat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!