“Continuarem treballant com ho hem fet aquests anys, ens veurem més temps i continuarem asseguts a la taula de negociació per aconseguir l’acord”. El govern espanyol continua compromès en l’intent de renovar el Consell General del Poder Judicial. O, almenys, això diu Félix Bolaños de portes en fora. El PSOE i el PP s’han reunit dues vegades a Brussel·les amb la mediació de la Comissió Europea per intentar encarrilar unes converses per renovar l’òrgan de govern dels jutges que fa anys que estan embarrancades. De moment, la intervenció de Didier Reynders no ha estat suficient. Demà dimecres estava prevista una nova trobada, en aquest cas a Madrid, però el comissari europeu de Justícia es va veure obligat a posposar-la perquè les parts “necessiten més temps”. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, que és qui capitalitza la negociació per part del PSOE, ha volgut deixar clar avui que el pla A de l’executiu és “esgotar totes les possibilitats i les vies de diàleg, acord i negociació” amb el PP i “sol·licitar que es compleixi la llei i la Constitució sense cap condició”. “No parlem de plans B”, ha reblat.

D’aquesta manera, el PSOE i el PP, que estava representat en la negociació per Esteban González Pons, el seu vicesecretari d’Acció Institucional, es donen més temps, tot i que, i tal com ha recordat Bolaños, la Comissió Europea havia establert “un termini de dos mesos que van acceptar les dues parts”. El ministre ha tornat a lamentar que la situació de la Justícia és “límit” i ha recordat que el “bloqueig”, que s’allarga més de cinc anys, està “perjudicant el funcionament normal” dels tribunals i té un cost de dotze milions d’euros. Bolaños considera que “la majoria conservadora està desprestigiant cada dia el màxim òrgan de govern dels jutges” i que, per tant, la renovació serà bona pel “prestigi” i la “reputació” del CGPJ.

El ministre ha reiterat la “disposició” del govern espanyol de “treballar acompanyat de la Comissió Europea” per “renovar com més aviat millor” el CGPJ. “La Comissió Europea i nosaltres hem fet tots els esforços possibles per intentar arribar a un acord, però no ha sigut possible”, ha proclamat. La Moncloa es compromet a “continuar treballant el temps que sigui necessari” perquè el CGPJ, l’Estat i la Justícia “s’ho mereixen” i és “imprescindible” renovar l’òrgan de govern dels jutges per poder “retornar la normalitat” tant al CGPJ com al funcionament de la Justícia.

Reynders s’ha d’apartar de la mediació per la seva candidatura a secretari general del Consell d’Europa

L’anunci de l’ajornament de la reunió va coincidir amb l’oficialització de la candidatura de Reynders per ser secretari general del Consell d'Europa, una elecció que es farà a finals de juny en la reunió de l’Assemblea d’aquest organisme. El comissari haurà d'acollir-se a una excedència sense sou per centrar-se en la campanya del Consell d'Europa i serà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, qui decidirà qui assumeix la seva cartera. Això deixa Reynders fora de les converses sobre el CGPJ. Bolaños ha verbalitzat que ara serà la Comissió Europea qui “haurà de prendre decisions sobre qui continua aquesta mediació”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!