El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha publicat un post a Instagram contra la justícia espanyola. En la fotografia hi apareix un dibuix on hi surt una fletxa de la Unió Europea que assenyala cap a la mateixa direcció que altres països europeus i, en canvi, la fletxa d'Espanya assenyala en direcció contrària.

Puigdemont ha penjat al seu Instagram una publicació on reclama que el conflicte a Catalunya no és un afer intern, ja que assegura que el conflicte va des de Schleswig-Holstein fins a l'Alguer. La imatge deixa palès que Espanya apunta en direcció contrària als països que formen part de la Unió Europea. Hi apareixen tots els noms dels països que han desatès les demandes de la justícia espanyola d'extradir els exiliats: Alemanya, França, Bèlgica, el Regne Unit, Itàlia, Suïssa i Finlàndia.

 

Les decisions judicials

Tot i els revessos judicials europeus, el president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, assegura que "les respostes del tribunal europeu no són en termes de derrota" i "no dictamina a favor o en contra, només explica". Així s'ha expressat durant la seva conferència a l'Institut d'Emprenedoria Avançada, després de ser preguntat per la resolució de la Justícia europea relativa a la immunitat de l'expresident Carles Puigdemont, en la qual s'advertia que el procediment penal i també les ordres de detenció quedaven suspesos fins que hi hagués resposta a la qüestió prejudicial plantejada per l'instructor Pablo Llarena.

Aquest dijous també ha indicat que, segons les estadístiques del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), Espanya "és el país menys condemnat" dels 47 que formen el Consell d'Europa en els últims 40 anys. "Aquests són dades estadístiques", ha recalcat. "És claríssim que aquesta idea repetida que el Suprem només n'aprèn quan Estrasburg el posa en ridícul és falsa", ha afegit.

Evita pronunciar-se

"Que ens equivoquem? Doncs és clar, només faltaria", ha indicat, i després ha postil·lat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el que fa és resoldre un dubte a través d'una qüestió prejudicial. 

Malgrat tot, ha explicat que la resposta del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre Puigdemont s'enquadra en el marc de la fase d'investigació, que té un protagonista (el jutge Llarena). Per això, pronunciar-se sobre aquest assumpte "seria una gosadia". Però ha incidit en el fet que és falsa la idea repetida una vegada i una altra que la justícia espanyola està permanentment desautoritzada per Europa.

 

Imatge principal: Carles Puigdemont EFE