La reunió entre la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, i el president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha alterat els líders polítics de la dreta espanyola. Però les critiques a la trobada no només han arribat des dels partits polítics, sinó que les forces i els cossos de seguretat de l'estat espanyol també han alçat la veu i han fet públic el seu malestar. Diversos sindicats policials han denunciat que la trobada, celebrada aquest dilluns a Brussel·les, "tira per terra el treball de les forces de seguretat contra els implicats en el procés", busca "impunitat penal" i exhibeix una "desimboltura vergonyosa" enfront dels qui van "defensar la unitat d'Espanya i la legalitat vigent".

Així doncs, el Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha criticat que la reunió de la líder de Sumar —que des de la Moncloa han desvinculat de la negociació del PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez— busqui reeditar el govern de Pedro Sánchez a costa de "tirar per terra el treball de les forces i cossos de seguretat per encausar uns delinqüents". Tot això per "una decisió política i arbitrària". "El govern espanyol està negociant amb un pròfug de la justícia, un delinqüent que està acusat de sedició i malversació", ha denunciat el SUP. "Això és un insult als policies que van arriscar la vida per defensar la unitat d'Espanya", afirmen, fent referència a l'1 d'octubre de 2017.

El SUP no ha estat l'únic sindicat molest per la reunió. El sindicat JUPOL, per la seva banda, ha qualificat la trobada de "nova maniobra de desprestigi de les institucions del govern espanyol". "És una vergonya que el govern espanyol prefereixi reunir-se amb el promotor d'un cop d'estat que amb els policies que van defensar la unitat d'Espanya i la legalitat vigent", lamenten. "La reunió de Yolanda Díaz amb Puigdemont és una nova falta de respecte per part d'aquest Executiu a les forces i cossos de seguretat de l'estat espanyol", ha afegit JUPOL. "S'utilitzen els policies com a moneda de canvi, es reuneixen amb els delinqüents mentre deixen de costat els centenars de policies ferits a Catalunya i els 45 agents imputats per defensar la Constitució, l'ordenament jurídic i la unitat d'Espanya", afirmen.

Finalment, la Confederació Espanyola de Policia (CEP) també ha mostrat la seva "alarma i profunda preocupació" per la reunió entre Díaz i Puigdemont. "Convertir pròfugs de la justícia en interlocutors vàlids de persones amb responsabilitat institucional constitueix un greu error", ha assenyalat el CEP. "Aquest tipus d'iniciatives erosionen el crèdit i la dignitat del Poder Executiu", afegeixen, i afirmen que "es barreja la política amb la institucionalitat, una cosa que és molt perillosa".

La reacció furibunda de Ciutadans per la reunió entre Yolanda Díaz i Puigdemont

La reunió entre la vicepresidenta segona en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, aquest dimarts per iniciar les negociacions de cara a una possible investidura de Pedro Sánchez ha provocat una forta reacció a Ciutadans. El partit que ha abanderat l'oposició més ferotge a l'independentisme a Catalunya i que ha anat perdent suports parlamentaris fins a desaparèixer del Congrés dels Diputats, ha criticat amb duresa la trobada al Parlament Europeu, que considera un atac a les institucions espanyoles. El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, ha qualificat de "vergonyosa" la foto de Díaz amb "un pròfug de la justícia", en referència a Puigdemont. "Suposa un abans i un després en la imatge d'Espanya a la Unió Europea", ha afirmat l'eurodiputat, i ha lamentat que aquest apropament tira per terra la seva feina contra Puigdemont a les institucions europees.