La reunió entre la vicepresidenta segona en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, aquest dimarts per iniciar les negociacions de cara a una possible investidura de Pedro Sánchez ha provocat una forta reacció a Ciutadans. El partit que ha abanderat l'oposició més ferotge a l'independentisme a Catalunya i que ha anat perdent suports parlamentaris fins a desaparèixer del Congrés dels Diputats, ha criticat amb duresa la trobada al Parlament Europeu, que considera un atac a les institucions espanyoles.

🔴 Puigdemont i Yolanda Díaz, DIRECTE | Reunió per la investidura, última hora
 

 

El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, ha qualificat de "vergonyosa" la foto de Díaz amb "un pròfug de la justícia", en referència a Puigdemont. "Suposa un abans i un després en la imatge d'Espanya a la Unió Europea", ha afirmat l'eurodiputat, i ha lamentat que aquest apropament tira per terra la seva feina contra Puigdemont a les institucions europees. 

Vázquez, que presideix la Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu, ha treballat activament per fer possible la retirada de la immunitat de Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i ha estat especialment bel·ligerant contra els eurodiputats independentistes. "Molts hem combatut políticament a Europa les notícies falses, l'ús il·legal de recursos públics i els atacs a la democràcia de Puigdemont", ha afirmat. 

Així, Vázquez ha aprofitat per reivindicar els membres de Ciutadans, com els "únics" que treballen per tal que Puigdemont "respongui davant la justícia". "El bipartidisme continua blanquejant un pròfug de la justícia per arribar al poder", ha afirmat, i ha criticat també el Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo per obrir-se a parlar amb Junts de cara a la investidura.

El president del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, s'ha afegit a les crítiques contra l'executiu de Sánchez i ha assenyalat que aquesta reunió amb Puigdemont, a qui considera "l'autor de l'atac més greu a la democràcia espanyola en les últimes dècades", "erosiona les institucions", resta credibilitat internacional a Espanya i perjudica "el valent constitucionalisme català".