Els impulsors de la plataforma Portes Obertes del Catalanisme, creada per membres del PSC i d'Unió, han fet públic aquest dimarts un manifest per demanar al Govern que suspengui el referèndum. Consideren que és necessari el compliment de la llei per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, i exigeixen al president Carles Puigdemont l'abandonament de la "desobediència". 

Entre els redactors del manifest hi ha l'exdiputat del PSC Jordi Menéndez, i Mario Romero, president de l'entitat La Tercera Via, sorgida dels entorns federalistes del PSC. També hi ha format part el portaveu de Construïm, Inasi Rafel, pròxim a Unió, i altres exdirigents dels democristians.

Al seu torn, també s'hi han subscrit alguns juristes, com l'exvicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay; l'advocada de l'Estat i exconsellera de Justícia durant el primer Govern d'Artur Mas, Pilar Fernández Bozal; o el catedràtic de Dret Constitucional de la UAB Xavier Arbós. Tots tres participaran en un debat aquest dijous al Col·legi d'Advocats, en el marc de l'acte "Això va de democràcia. Contra la llei NO; només amb la llei, tampoc".

Què demanen?

Portes Obertes exigeix que es reprengui "ràpidament" la negociació entre el govern espanyol i la Generalitat, i demana a l'executiu de Rajoy que concreti l'execució de les inversions pendents. Entre elles, es demana el compliment de compromisos com la disposició addicional tercera de l'Estatut referida al dèficit en infraestructures o l'execució del pla de Rodalies. A més, li demanen una revisió de l'estat de les autonomies, que prengui amb especial atenció la singularitat de Catalunya, el finançament o les competències de la Generalitat.

Per altra banda, al Govern de Puigdemont se li demana aparcar el referèndum, i una renúncia explícita a la desobediència del marc legal. També li demanen que participi activament en les negociacions amb el Govern espanyol i treballar activament per dissenyar un nou sistema de finançament.