Julio Anguita, excoordinador de Izquierda Unida, ha estat clar i directe en una entrevista al Diario Córdoba. Malgrat admetre que fa unes setmanes no s'esperava pas el pacte entre PSOE i Podemos, ara creu que els dos partits tenen una oportunitat única i una de les prioritats ha de ser "la reforma fiscal". Però aquí no ha acabat, Anguita també ha definit amb una frase el perfil dels partits més rellevants actualment. Del PSOE diu que representa una "esquerra molt tèbia", de Podemos que "s'haurà de moderar per fer política" i de tots els partits de dreta espanyolistes actuals ho sintetitza dient que "com segueixin així, portaran el Rei a l'exili".

Aquesta reflexió la fa responent les declaracions de Pablo Iglesias d'aquesta setmana a l'hemicicle del Congrés on va assegurar que Felip VI no deu estar molt content amb la defensa que en fan d'ell els tres partits de la dreta de la institució, el Partit Popular, Ciutadans i VOX.

Anguita, que no es pren en cap cas com un atac personal perquè li diguin comunista, ja que s'hi considera, també ha criticat el paper de Felip VI després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017: "No va utilitzar l'equilibri com tocava amb el tema català" tot i que també matisa que el monarca està "complint amb el seu paper".