Fan esfereir les fotografies de les rierades al Montsià, especialment les que es veuen a El Periódico i l’Ara, els dos diaris que les editen bé, en triar-ne una i fent-ne un bon pòster, que és el que toca amb una foto si és bona i realment vols que expliqui alguna cosa i impacti en el lector. Pots comparar el tractament gràfic d’aquestes dues portades amb les fallides de La Vanguardia, El País i El Punt Avui, que malbaraten les imatges. Els dos primers perquè s’entesten a donar la foto de Pedro Amodóvar i Penélope Cruz a Venècia, foto que hem vist 50 cops, que no diu res per si mateixa i demana que li posis un text al costat, a més que el 98% de cops que poses dues fotos en una portada tabloide… no funciona. El Punt perquè en posa dues de la mateixa mida i gairebé el mateix pla, que és la millor manera que s’anul·lin mútuament i perdin l’efecte dramàtic que han de tenir si vols mostrar les conseqüències d’una calamitat natural.

Una altra nota destacable de les portades d’avui és que cap dels diaris de Madrid recull en portada les declaracions del Papa sobre la crisi Catalunya/Espanya. Francesc no ha dit el que l’espanyolisme volia sentir —ans al contrari— i no han sabut, pogut o volgut remenar-les per falsificar-ne el significat, el sentit, el relat, el qüento o com en vulguis dir. És fàcil imaginar-se com sortiria en aquestes primeres pàgines si el Papa hagués dit el mateix que ha dit la Conferència Episcopal Espanyola sobre l’afer. Aquí a prop, l’Iu Forn en parla més extensament. En canvi, tots els diaris de Barcelona ho tenen en portada fora d’El Periódico, que en aquests afers sol comportar-se com un diari foraster. Tampoc fan gaire sang. Podien haver dit que Francesc esmena la plana als bisbes espanyols o que els fa llaurar dret. Rabejar-s’hi. Però no. Cortesia de la casa.

Últim apunt del dia. L’augment del salari mínim és a totes les portades fora de l’ABC i d’El Punt Avui, que estan a la lluna de València en aquest cas. La ministra que s’encarrega de la cosa és Yolanda Díaz. La “vicepresidenta comunista” ja ha aconseguit un augment significatiu del salari mínim i ara va camí d’obtenir-ne tres més: un aquest any i dos més el 2022 i 2023, fins a deixar-lo en 1.031 euros. Pel camí, Díaz ha avançat per l’esquerra a la vicepresidenta Nadia Calviño, representant del sector corporate del socialisme, que arrufa el nas, i a la vice de Transició Ecològica, Teresa Ribera, responsable del desori de la factura de la llum, que ahir va tornar a batre el rècord de preu a Europa. Yolanda Díaz també eclipsa la ministra de Transports, Raquel Sánchez, desembarcada a Catalunya per inaugurar un enllaç entre l’AP-7 i l’A-2 amb 15 anys de retard. Alguna cosa es deuen ensumar a la majoria socialista, perquè va ser Pedro Sánchez que va anunciar la pujada del salari mínim i no la vicepresidenta Díaz. Cap diari no fa la comparativa de ministres i potser està bé perquè tindria un punt demagògic. Però no et quedes amb les ganes de veure un títol estripat, justicier i populista tipus Yolanda Díaz goleja Nadia Calviño, Teresa Ribera i Raquel Sánchez o Pedro Sánchez roba a Yolanda Díaz l’èxit de la pujada del salari mínim?

EPC

EP

LV

ARA

LR

EM

EPA

ABC