Ja ho dèiem ahir que es tractava d’un acord històric i avui les portades que ens trobem als quioscos en donen fe. Unanimitat total a les primeres pàgines dels diaris editats a Madrid i a Catalunya per recollir, avui si, el pacte assolit pels 27 per fer front a la pandèmia del coronavirus. Una unanimitat reservada per als grans esdeveniments, encara que amb matisos. No podia ser d’altra manera davant la pluja de milions que rebrà el govern espanyol per a la reconstrucció: fins a 140.000 milions. Hi ha però qui veu el got mig ple i qui el veu mig buit. Anem a pams.

El País, el diari que es vanta de ser més europeista que ningú, destaca que la Unió Europea entra en una nova era amb aquest pacte, el salt més gran diu per a un nou model pressupostari i fiscal. Així posa èmfasi en el fet que primera vegada els 27 hagin acordat endeutar-se, i fer-ho deforma massiva. Hi ha però, lletra petita: si bé facilita ara al govern de Pedro Sánchez tirar endavant els pressupostos, posa fre a les reformes promeses per govern PSOE-Podemos, com ara derogar la reforma laboral.

Missatges optimistes 

En la mateixa sintonia l’Ara clama “Europa aposta per Europa” i La Vanguardia fa el títol fàcil de l’acord històric, mentre que El Periódico va una mica més enllà amb el seu “140.000 milions per a una economia verda i digital”. Missatges optimistes que no amaguen que venen temps difícils.

elpais

lavanguardia.pg

elperiodico

ara

Hi ha però qui no ha evitat caure en la temptació d’aprofitar l’acord europeu per posar en evidència el govern de Pedro Sánchez. L’ABC, que en lletra petita parla d’acord sense precedents, posa èmfasi en el fet que la Unió esmena la política econòmica de Sánchez i Iglesias. Per contra, La Razón abandona per un dia el bel·licisme contra els inquilins a la Moncloa i s’apunta a l’optimisme general, tot i que avisa al PSOE que no compti em el PP pels pressupostos. L’acord a Europa no es traslladarà a Espanya.

abc

elmundo

larazon

L'altre pla de reconstrucció, el del Govern de Quim Torra i Pere Aragonès  passa desapercebut enmig de l'eufòria europea. Només El Punt Avui i El Periódico se'n fan ressò, i un més que l'altre.

elpuntavui