La notícia principal a gairebé totes les portades és la petició de més de 200.000 professionals sanitaris de 82 societats científiques, que demanen als governants que no aturin la vacunació contra la covid-19 al marge de criteris científics ni "per impuls". El manifest fa servir un llenguatge calmós i assossegat , fins i tot eufemístic, per a dir als polítics que no es deixin endur ni per la por, la demagògia o el càlcul electoralista —normalment va tot alhora— i vacunin la gent sense parar i sense por. Totes les vacunes que ara mateix hi ha al mercat, són tan segures com qualsevol altre medicament que hi ha al mercat.

Aquesta crida és també un toc d’atenció als mitjans de comunicació. És penós veure avui portades que no parlen del manifest. En molts casos són les mateixes portades que, en dies anteriors, han espantat als lectors exagerant els riscos d’algunes vacunes. En canvi, no han passat comptes amb la incompetència de la Unió Europea a l’hora d’assegurar-ne el subministrament, enredats els càrrecs i funcionaris en cobrir-se l’esquena de possibles repercussions polítiques o judicials pel preu dels remeis o conseqüències no desitjades de la vacunació, incloses algunes morts que encara no han pogut ser atribuïdes amb claredat als vaccins.

És inquietant també que alguns diaris, en destacar en primera pàgina la crida dels professionals sanitaris, ho facin contradient el què es demana al manifest: no fer servir la vacunació com a arma llancívola política. El Mundo descriu la visita de Pedro Sánchez a uns laboratoris d’Amer com a “propaganda” i parla de la “manca de vacunes”, que afecta a tothom a Europa pels errors de Brussel·les. L’ABC manipula descaradament el manifest i diu que “la ciència clama contra el caos de la vacunació”. Al costat d'aquests titulars, la foto del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ni és “la ciència” —és molt més— ni hi ha cap “caos”. Per paga, es fan ressò de la idea flipant de la candidata del PP a la presidència de la regió de Madrid, que proposa que les empreses comprin vacunes pel seu compte.

El que fan aquests diaris, en realitat, és fer l’aleta a Isabel Díaz Ayuso, que fa dies que enreda amb el tema. “No sabem quantes dosis rebrem del govern [espanyol] la setmana que ve. Si no n’arriben més, haurem de paralitzar la vacunació als grans centres. Si depengués de mi, el 100% dels madrilenys ja estaria protegit”, va dir ahir. Doncs el problema és allò que depèn d’ella: Madrid és una de les comunitats que menys població ha immunitzat, per sota de la mitjana de la resta d’autonomies. La incidència s'ha enfilat a 372 casos per cada 100.000 habitants. Esclar que Ayuso fa la seva campanya i allà ella si la vol a base de boles i enganyifes. Però és complicat anomenar periodisme a passar la mà per l’esquena del candidat que t’agrada encara que ho disfressis d’informació.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

larazon