El Periódico diu avui en portada que si no es fan sèries com The Crown sobre la corona espanyola és per manca de diners i d’audàcia. És un tema que ningú havia tractat així — potser cal llegir-lo entre línies. Anem a pams. Pel que fa als diners, cada temporada de The Crown costa 109 milions d’euros —és la sèrie més cara de la història—, mentre que les sèries espanyoles de més despesa (La Unidad, La Peste, Hernán, Cuéntame…) consumeixen entre 10 i 13 milions d’euros per temporada. Val a dir que la sèrie espanyola de més èxit no és, ni molt menys, la més cara: La casa de papel són 4 milions per temporada i aquest estiu figurava entre els 10 títols de Netflix més vistos del món. Pàtria, l’últim hit espanyol, costa 600.000 euros per episodi, és a dir, el pressupost total ronda els 5 milions. Certament, és per diners.

La manca d’audàcia és un concepte més gasós. Està molt documentat el poc coratge local per tractar la corona com una institució més de l’Estat i la tendència històrica a presentar-la, gairebé venerar-la, com un tòtem del que és millor no parlar-ne o fer-ho amb eufemismes i indirectes per a no trencar la Transició™, mite fundacional de la Monarquia Moderna™ i la Democracia Consolidada™ a La Nación Más Antigua De Europa™.

Aviam, si et passes la vida anomenant “amiga especial” a l’amant o dient que l’emèrit “deixa Espanya” i no que s’escapa; si la princesa és defensada per la fiscalia a peu i a cavall, la mateixa fiscalia que sosté que el Rei és irresponsable davant la justícia fins i tot pel que fa quan ja no és rei… és complicat i comprensible que no trobis productors, directors i guionistes disposats a posar-hi “l’audàcia” que et manca a tu. Per què ho haurien de fer? Quins canals ho emetrien? Els mateixos que no han volgut programar cap documental d’investigació sobre l’origen del patrimoni de la família reial espanyola, tra altri? Com podrien estar segurs de no acabar als tribunals, denunciats per un Manos Limpias o un Vox de la vida, amb el concurs de la fiscalia? És millor rodar La Unidad o Patria, tu, si pot ser sense tocar l’Órdago Separatista™, com fan a Antidisturbios.

La realitat no dóna per més

Hi ha un altre obstacle. Un relat com el de The Crown no es basteix del no-res, sobre una bola o una ganga. Al darrere hi ha una veritat històrica que el sosté, com a The Queen, la pel·lícula dirigida per Stephen Frears i produïda pel mateix Peter Morgan de la sèrie —pensa el que vulguis—. És impossible aixecar un bon relat si no té el suport d’alguna realitat real i si no té algun objectiu. En el cas de The Crown, la dramatització no amaga ni torç els fets històrics que composen el canemàs de la sèrie. Sobre l’objectiu… qui ho sap! Diuen que pretén justificar per què Carles d’Anglaterra no regna ni regnarà, com The Queen pretenia que la casa de Windsor, disfuncionalitats i tota la pesca, tornés a fer peu després del shock de Lady Di, que els havia guanyat al seu mateix joc i en el seu propi terreny.

Potser el problema gros per a que existeixi un The Crown espanyol és la manca de substància històrica real i reial per a fabricar una sèrie engrescadora. Quina realitat permet bastir, amb tots els diners i tota l’audàcia que vulguis, el relat de la corona espanyola com una Monarquia Moderna™? La Transició, que fins ara ocupava aquest espai, queda en dubte un cop s’han sabut els tràfecs de l’emèrit al Golf Pèrsic, Suïssa i Panamà. Quins serien els capítols? Podrien ser l’educació del jove Joan Carles per la dictadura, lluny de la seva família; el seu nomenament com a successor de Franco a títol de Rei; l’abdicació exprés després de la cacera amb “l'amiga especial” a Botswana enmig de la Gran Recessió; els viatges per promoure l’AVE a La Meca; la fuga; l’entramat de comptes opacs; el gendre engarjolat per malversació, delictes fiscals i tràfic d’influències; el discurs del 3-O; una reina que s’encara en públic a la sogra, la reina mare… O aquests episodis no es podrien rodar?

No hi ha The Crown espanyol, cert, però potser no per manca d’audàcia o recursos —ni de talent, que en sobra. Potser és perquè la realitat no permet altra cosa.

EPC

LV

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR