Aquest dilluns s’acompleixen tres anys, tres!, dels tràgics atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. Encara amb moltes incògnites per resoldre, el judici per començar i la sospita mai aclarida sobre el propòsit de la relació del CNI amb l'imam de Ripoll, Abdelbaqui Es-Satty, convertir el 17-A en una simple efemèride és molt trist, però encara ho és més condemnar les víctimes a l’oblit.

elpuntavui

elperiodico

ara

Per això precisament, el repàs al quiosc d’avui començarà per tres dels quatre diaris editats a Catalunya, els que sí recorden que encara hi ha molts serrells per aclarir i moltes històries per explicar. ’17-A. Tres anys amb ferides obertes’, titula 'El Punt Avui', que apunta que ‘L’Estat reconeix 116 víctimes dels atemptats i ha abonat 6 milions d’afectats’; ‘Gihadistes inspirats; L’amenaça 3 anys després’ és el titular principal de 'El Periódico', que posa el focus en la possibilitat que es repeteixin altre cop atacs islamistes. I ‘17-A. La Rambla, tres anys després’ és el titular de l’'Ara' per a aquest tercer aniversari.

lavanguardia

Pel que fa als diaris que no en parlen a portada, del 17-A, sobta que un d’ells sigui 'La Vanguardia', que prefereix titular amb un minut i resultat de l’actualitat política espanyola: ‘El govern espanyol afronta la tardor llastat per les causes contra Podemos’.

elmundo

larazon

Els diaris madrilenys, com ja es veu a venir, tampoc no en parlen del 17-A, i el tema més recurrent és la manifestació antimascaretes que va tenir lloc ahir a Madrid, impulsada entre d’altres, pel cantant Miguel Bosé. ‘Ni mascarillas ni distancia de seguridad’, engega ‘El Mundo’, mentre que ‘La Razón’ els dedica el títol ‘Els negacionistes de la Covid’. Almenys ‘El Mundo’ dedica uns baixos al 17-A amb una entrevista a una infermera que va estar a Barcelona el dia dels atemptats i ara treballa en un hospital als Estats Units en plena pandèmia de coronavirus: ‘A l’hospital a Nova York he sentit ara el mateix que a Les Rambles’.

elpais

abc

Finalment, 'El País' aposta per Bielorússia amb un ‘Lukaixenko s’atrinxera davant una protesta històrica’ i l’‘ABC’ dedica la seva portada a ‘El govern espanyol projecta ara un “comitè de savis” per repartir els fons europeus'.  Ni ‘ABC’ ni ‘El País’, ni ‘La Razón’, ni ‘La Vanguardia’ fan cap esment al 17-A a les portades. L’oblit és el pitjor que se li pot fer a les víctimes.