La portada d’El Periódico d’avui rectifica la d’ahir i es dedica gairebé íntegra a Sant Jordi, amb una foto de masses on es deixa veure una rosa. Si ahir semblava un diari de Kansas City, avui té tota la pinta de ser el que és: un diari de Barcelona. El títol està molt ben trobat, en la línia de tots els seus col·legues que aquí es comenten: va ser una diada viscuda en un to de quasi normalitat, com diu també El Punt Avui. L’Ara s'ho fa venir d'una altra manera: “Sant Jordi obre camí”, en al·lusió a que, ahir, el comportament del carrer, gent inclosa, no era gaire diferent dell d’un Dia del Llibre i la Rosa normal i ordinari en clau postpandèmia.

És el que explica el nostre Joan Safont en aquesta crònica: “la sensació general era que ens devien un Sant Jordi. De fet, ens devien qualsevol cosa que ens permetés sortir de casa, trobar-nos, celebrar”. Les portades venen a dir això. També la de La Vanguardia, encara que faci un joc de paraules una xic xaró entre “llibres” i “vacunes”, una picada d’ullet forçada que ja han fet altres abans. La foto és bona i tot ho perdona.

Madrid: no es podia saber

Els diaris de Madrid s’espanten del to de la campanya electoral, que ahir va viure un altre episodi tens i de trencadissa entre candidats. El Mundo aprofita per equiparar Vox i Podemos acusant-los de “virulència”, una paraula llarga que difícilment es fa servir en un titular si no és perquè és la que et convé. En aquest cas perquè s’assembla molt a “violència”, que és al que volen associar a Podemos (Vox ja ha demostrat amb fets que li escau la paraula). Això de fer servir els mots més breus als titulars no és cap rucada. Fixa’t en el titular principal de La Razón: “El xoc Iglesias-Vox…”. Veus? No posen “Iglesias-Monasterio” o “Podemos-Vox”, com seria lògic, perquè no els entraria. Així, trien la paraula més curta per dir el que volen dir.

Igualar a Vox amb Podemos és un dels arguments amb que justifiquen el vot a la ultradreta la gent que es vesteix pels peus. També defensen així les coalicions de govern amb els ultres, perquè “els altres ho fan amb Podemos, que és el mateix però a l’esquerra”. En fi. Per a que quedi clar, realitat, l’incident del que s’exclamen els diaris el van ocasionar les provocacions de la candidata de Vox a la presidència de la regió de Madrid. Fa gràcia que els diaris de Madrid s’exclamin de que la campanya “rebenti”, com diu El País. De què s’estranyen, si és el que ells mateixos atien des de fa mesos?

EPC

ARA

EPA

LV

EP

EM

LR

ABC