Cap de setmana intens, o potser la paraula fins i tot es queda curta. Divendres Junts per Catalunya va sortir del Govern de la Generalitat després que així ho decidissin les seves bases; el president, Pere Aragonès, va anunciar que no convocaria eleccions; durant dos dies la pluja de retrets entre els dos partits que ocupaven el Govern ha estat contínua; el president Aragonès anuncia els nous consellers i, per acabar-ho de rematar, el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, anuncia que aquest dilluns formalitzarà la seva dimissió. La renúncia al càrrec arriba després d'haver constatat que no hi ha acord per renovar el CGPJ. Després de tantes notícies i novetats, les portades d'aquest dilluns venen carregades. El País prefereix no donar el titular principal de la portada a Catalunya i opta per la crisi al CGPJ: "El president del CGPJ dimiteix pel bloqueig a la renovació". En un comunicat i també en un vídeo difós a les xarxes, Lesmes assenyala la falta d'entesa del govern espanyol amb l'oposició "per la renovació o devolució de competències a l'òrgan de govern dels jutges" com a motiu de la seva decisió. Ara bé, sí que hi ha un raconet en clau catalana on explica qui són i d'on venen els nous consellers que ha escollit Aragonès. 

El País
El País

Sembla que El Mundo s'hagi copiat la portada d'El País o al revés: "La dimissió de Lesmes obre una crisi constitucional". Lesmes ja va amenaçar davant Felip VI en l'inici del curs judicial d'abandonar la presidència del CGPJ el passat 29 de setembre i, finalment, ha complert. Al missatge de comiat, el magistrat critica fortament els socialistes i els populars per ser incapaços d'arribar a un acord pel desbloqueig, i les repercussions que això comporta per la credibilitat dels òrgans. Sobre el Govern, el rotatiu també se centra en els nous consellers i indica que suposen un cop per al PSC, CiU i Podemos. 

El Mundo
El Mundo

"Lesmes consuma la seva advertència i dimiteix avui després del bloqueig del PSOE i el PP per renovar el CGPJ", indica l'ABC. Ara bé, la imatge del dia és per al líder d'ultradreta Santiago Abascal i per als líders mundials que li donen suport: Trump, Meloni, Morawiecki i Orbán van mostrar el seu suport al líder de Vox a través d'un vídeo que es va veure a l'acte organitzat pel partit a Madrid aquest diumenge. Trump va assegurar que Espanya "és un bon país" i va felicitar Abascal pel que considera una "bona feina". "Estem en una situació molt única, però ens hem d’assegurar de protegir les nostres fronteres", va afegir.

ABC
ABC

"Sánchez truca a Feijóo per desbloquejar el CGPJ després de la dimissió de Lesmes", publica La Razón, que comparteix una imatge del president del CGPJ. De fet, el líder del PP ja ha acceptat la petició del president espanyol per reunir-se aquest dilluns a la Moncloa. Feijóo ha reiterat la seva oferta de renovació de la cúpula judicial espanyola, caducada des de fa anys. "Tot i que lamento que s'hagi hagut d'arribar a la renúncia del president del TS, hi aniré amb la millor disposició", ha dit. En clau catalana, el diari es fixa en unes declaracions del primer secretari del PSC, Salvador Illa, on assegura que la seva formació "no governarà amb ERC" perquè és "l'alternativa".

La Razón
La Razón

"Nova etapa a la Generalitat", indica La Vanguardia, que fa públiques les fotos dels nous consellers entre els quals hi ha històrics socialistes com Joaquim Nadal, que es queda amb la Conselleria d'Universitats, o l'exconvergent Carles Campuzano, que ocuparà el Departament de Drets Socials. La cartera, que fins ara havia ocupat la consellera de JxCat Gemma Geis, passarà a estar a les seves mans. Nadal va tenir responsabilitats tant en el tripartit de Pasqual Maragall com en el de José Montilla. Va encapçalar la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques del 2003 al 2010. Va ser conseller de Presidència el 2006 i portaveu del Govern entre el 2003 i el 2006. Nadal, que va presidir a Girona el Pacte pel Dret a Decidir, va deixar el PSC el 2015, just un dia abans de les eleccions del 27-S, després de 35 anys de militància.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico també informa sobre els nous consellers però la imatge principal és per a la guerra d'Ucraïna: "Putin respon". Un edifici de diversos pisos ha estat destruït al centre de Zaporíjia com a resultat d'un nou atac aquesta nit amb coets al centre de la ciutat, segons ha informat a Telegram el cap de l'administració militar de la ciutat, Oleksandr Starukh. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha subratllat que el terror missilístic de Rússia contra la població ucraïnesa és la prova i l'evidència que Vladímir Putin no vol la pau ni negociar. A Zaporíjia, "almenys 14 persones han mort com a resultat dels atacs russos contra edificis residencials" i el nombre "pot augmentar" perquè "encara s'està netejant la runa", ha afirmat Zelenski aquest diumenge en el seu habitual discurs nocturn.

El Periódico
El Periódico

"Aragonès obre el joc", titula el diari Ara acompanyat de les cares dels nous membres del Govern. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la remodelació del seu Govern i ha assegurat que "representarà els consensos del 80% de la ciutadania" i "treballarà sempre al servei de la gent i ho donarà tot". "Catalunya tindrà un Govern de país", ha publicat a Twitter poc després que s'anunciessin els noms dels nous consellers, que provenen de les files d'ERC però també hi ha independents: l'exconseller socialista Joaquim Forn, l'exdiputat de Convergència Democràtica de Catalunya i del PDeCAT Carles Campuzano i l'ex secretària general de Podem Catalunya Gemma Ubasart. "Per una Catalunya pròspera, justa i lliure", ha conclòs Aragonès.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui també anuncia els noms i imatges dels nous consellers: "Govern exprés". Els nous consellers del Govern d'ERC en solitari està previst que prenguin possessió dimarts a les 9 h just abans de la primera reunió del Consell Executiu que serà a les 10 h. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat tot el cap de setmana a Palau treballant en la configuració del nou Govern després de la marxa de Junts divendres a la tarda. També està previst que aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publiqui la destitució dels sis consellers sortints: Jaume Giró, Victòria Alsina, Gemma Geis, Josep Maria Argimon, Lourdes Ciuró i Violant Cervera.

El Punt Avui
El Punt Avui