La Unió Europea ha acceptat de suavitzar l’exigència de reduir el consum de gas, com titula El Periódico, que ho explica de manera freda, amb el detall que diversos països —entre ells Espanya— s’havien oposat a la retallada lineal del 15% per a tots els estats membres. A El País, en canvi, el títol explica que “la pressió d’Espanya” ha fet recular Brusel·les, com qui explica una remuntada futbolística, mentre que al text ja explica que també altres països havien demanat a la UE que flexibilitzés la rebaixa en el consum de gas. A l’ABC ho diu d’una altra manera: Brussel·les atorgarà algunes cessions a Espanya, fruit de les transaccions gestionades per la presidència de torn, que correspon a la República Txeca, amb afany de guanyar més suports al seu pla d'estalvi energètic entre els estats membres. La Vanguardia atribueix l'oposició a un conjunt de països molt dispar, entre ells França i Polònia.

La qüestió aquí, o una de les qüestions, és quin diari fa el relat més nacionalista d’aquests tractes i debats en el si de la Unió Europea. El més nacionalista i el més desassenyat, perquè resulta difícil d’acceptar raonablement que un sol estat aconsegueixi canviar els plans de la Comissió Europea, ni que sigui la quarta economia de la UE i la segona més beneficiada pels fons europeus Next Generation post-covid. El títol d’El País, en fi, és un xic hooligan si el compares amb els dels altres diaris.

És també remarcable que ni El Mundo ni La Razón tinguin el tema en portada. No és qualsevol cosa, perquè Rússia ha decidit de reduir al 20% el subministrament de gas a Europa, que hi veu en la maniobra un xantatge, com explica l’Ara. Certament, El Mundo dona bon espai a la decisió de l’empresa russa Gazprom de reduir el flux de combustible, però sense el context dels plans de la UE queda tot coix. Curiós, però, que dos dels diaris espanyols més nacionalistes no aprofitin l’avinentesa per fer-se una festa patriòtica i brandar la rojigualda a costa de la Unió Europea. Vés a saber si en la decisió d’amagar el protagonisme d’Espanya en la flexibilització dels plans de la UE per reduir el consum de gas no hi ha l’afany de negar un èxit al govern espanyol del PSOE i d’Unidas Podemos. Què trist que el partidisme d’aquests dos diaris i el seu desig per deixar sistemàticament malament la coalició "socialcomunista terrorista i separatista" passi per sobre dels fets.

El País
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
 
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
ABC
ABC
Ara
Ara
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
El Punt Avui
El Punt Avui